Koblihy od Veroniky

2 hodiny
Těsto
215 ml plnotučného mléka
25 g krupicového cukru (10 g + 15 g)
21 g čerstvého droždí
300 g hladké mouky
20 g změklého másla
2 žloutky
3 g soli
20 ml tuzemského rumu
1000 ml rostlinného oleje
V malé misce smícháme vlažné mléko (125 mililitrů), půlku celkového množství cukru, rozdrobené droždí a lžíci mouky. Necháme vzejít cca 15 minut v teple kvásek. Mezitím si utřeme v míse od robotu změklé máslo se žloutky a zbylým cukrem. Potom přidáme prosátou mouku se solí, rum a vše promícháme. Do těsta přidáme kvásek a hněteme, dokud se vše nespojí. Natřikrát přidáme zbytek vlažného mléka a vypracujeme hladké, krásné, lehce řidší těsto. Necháme ho kynout v teple, dokud nezdvojnásobí objem. Mezitím si připravíme domácí vanilkový pudink a lemon curd.
Po vykynutí vypracujeme na pomoučeném vále nelepivé těsto. Rozdělíme ho na 10 stejných dílů, ze kterých vytvarujeme bochánky, které vyskládáme na pečicím papírem vyložený plech, a ještě 30 minut necháme koblihy pod utěrkou kynout.
Připravíme hlubokou pánev wok, do které nalijeme litr oleje a rozehřejeme. Koblihy smažíme z každé strany zhruba 3 minuty. Teplota oleje by měla být asi 165 až 170 °C. Koblihy klademe na papírovou utěrku.
Domácí vanilkový pudink
150 ml plnotučného mléka
100 g 40% smetany
45 g krupicového cukru
2 žloutky
25 g hladké mouky
vanilkový lusk
V hrnci ohřejeme mléko a smetanu do varu. Mezitím v míse vyšleháme žloutky s cukrem a přidáme hladkou mouku a vanilku. Vyšleháme. Postupně přiléváme horké mléko se smetanou a směs šleháme. Spojíme a vše vrátíme zpátky do hrnce a přivedeme k varu. Neustále mícháme do zhoustnutí. Necháme probublat, aby ze směsi vyprchala chuť mouky. Dáme vychladit.
Lemon curd
40 g žloutků
40 g krupicového cukru
40 ml citronové šťávy
30 g másla
Do mísy dáme všechny ingredience kromě másla, ve vodní lázni zahříváme (72 °C) a mícháme balonovou metlou do zhoustnutí. Necháme chvíli zchladnout a poté balonovou metlou zašleháme máslo. Dáme do lednice. Lemon curd poté přidáme do vanilkového pudinku a důkladně spojíme.
Poleva na koblihy
200 g malinového pyré
120 g moučkového cukru
Cukr dáme do misky a přiléváme k němu pyré. Metlou mícháme do požadované hustoty. Poleva nesmí být moc řídká, aby nestékala z koblih.
Dekorace
70 g moučkového cukru (nevlhnoucí)
50 g mrazem sušených malin
kůra z 1 citronu
Polovinu lehce vychlazených koblih naplníme pudinkem s lemon curd (pudink dáme do zdobicího sáčku se špičkou na plnění koblih). Naplněné koblihy posypeme nevlhnoucím cukrem a lehce zastrouháme citronovou kůrou. Krém plníme tak, aby byl vidět i ven – tuto část zdobíme kůrou. Druhou polovinu koblih namočíme z horní strany do polevy a ozdobíme sušenými malinami. Vyskládáme do mísy.
Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.