MartinaOsobní výzvaII. řada

Koblihy podle Martiny

2 hodiny

Těsto na slané koblihy

300 g hladké mouky
8 g krystalového cukru
20 g droždí
200 ml plnotučného mléka
1 vejce
30 g másla
8 g himálajské soli
1000 ml oleje na smažení

Do mísy nasypeme mouku, do které uděláme důlek. Do důlku dáme cukr, rozdrobíme droždí a zalijeme teplým mlékem. Necháme odstát asi 10 minut. Poté přidáme ostatní suroviny a vypracujeme hladké těsto, které necháme kynout.

Slaná náplň

250 g nivy
300 g uzené anglické slaniny (hodně masové)

Z vykynutého těsta uděláme koule, do kterých vložíme kousky nivy a kousky slaniny, zabalíme je a vytvoříme koblihy, které položíme na pomoučněný tác, aby ještě chvíli odpočívaly. Smažíme v rozpáleném oleji dozlatova. Během smažení se koblihy snažíme otáčet. Usmažené koblihy dáme na papírovou utěrku a poté rovnou na servírovací mísu.

Těsto na sladké koblihy

18 g droždí
25 g krystalového cukru
125 ml plnotučného mléka
250 g hladké mouky
25 g másla
2 žloutky
15 ml rumu
3 g himálajské soli
kůra z 1 citronu
1000 ml řepkového oleje na smažení

Z droždí a lžíce cukru uděláme kaši, přilijeme polovinu vlažného mléka, přidáme lžíci mouky a znovu promícháme. Necháme 10 minut odstát na teplém místě. Mezitím v míse utřeme máslo se zbytkem cukru, přidáme žloutky, rum, sůl a citronovou kůru. Mouku smícháme s kváskem a utřeným máslem a přiléváme zbytek mléka. Vymícháme v hladké těsto, které dáme kynout na teplé místo. Z vykynutého těsta vytvoříme koblihy, které necháme pod utěrkou ještě chvíli kynout. Mezitím si rozpálíme hrnec s olejem. Do rozpáleného oleje vkládáme koblihy a hrnec ihned přikrýváme pokličkou. Po otočení koblih je již nemusíme přikrývat. Odkládáme je na papírovou utěrku. Plníme níže popsaným vanilkovým krémem a zdobíme čokoládovou polevou.

Sladká náplň

250 ml plnotučného mléka
95 g krupicového cukru
50 g žloutků
35 g hladké mouky
50 g másla
vanilkový lusk

Žloutky a cukr vyšleháme do pěny, přimícháme mouku. Mezitím přivedeme mléko pod bod varu a pomalu ho přilijeme ke žloutkové pěně. Poté, za stálého míchání, směs provaříme (dokud se neprovaří mouka). Přidáme máslo a vanilku a vychladíme.

Čokoládová poleva

150 g 72% belgické čokolády
200 g ruby čokolády
50 g kakaového másla (pecky)
20 g mrazem sušených malin

Do mísy nad vodní lázní dáme rozpustit hořkou čokoládu s kakaovým máslem a poté ruby čokoládu. Do tmavé čokolády nastříkáme na povrch ruby čokoládu, tímto se nám vytvoří malovaný efekt na povrchu koblihy.

Sladké koblihy naplníme vanilkovým krémem pomocí cukrářského sáčku a špičky a jejich vrch namočíme do mísy s polevou. Oklepeme je a dáme na servírovací mísu, posypeme rozdrcenými malinami.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.