MarkétaOsobní výzvaII. řada

Koblihy od Markéty

2 hodiny

Těsto I

350 g hladké mouky
150 g bílého jogurtu
50 ml vody
15 g čerstvého droždí
30 g čerstvého másla
30 g vanilkového cukru
1 žloutek
1 lžíce rumu
kůra z jednoho bio citronu
2 g soli
500 ml slunečnicového oleje
500 g škvařeného sádla

Ve vlažné vodě rozmícháme droždí, přidáme zbytek surovin a uhněteme v robotu těsto, které kyne 40 minut. Poté z těsta (lehce vyváleného) vykrájíme kruhy a necháme nakynout, než se rozpálí olej. Smažíme. Necháme dostatečně okapat.

Těsto II

100 g hladké mouky
200 g polohrubé mouky
130 ml vody
15 g čerstvého droždí
30 g čerstvého másla
30 ml oleje
25 g krupicového cukru
20 g žloutků
20 g vanilkového pudinku
1 lžíce rumu
1/2 lžičky soli

Ve vlažné vodě rozpustíme droždí, cukr, lžíci hladké mouky a necháme vykynout. Přidáme zbytek surovin a v robotu vytvoříme těsto, které opět necháme vykynout. Vykrájíme kolečka, necháme je znovu nakynout a smažíme z obou stran.

Náplň I

300 g jahodového džemu
1 lžíce rumu

Džem lehce rozmícháme s rumem.

Náplň II

500 ml plnotučného mléka
80 g krupicového cukru
25 g kukuřičného škrobu
80 g žloutků
30 g čerstvého másla
1 vanilkový lusk
2 lžíce rumu

Svaříme mléko se zrníčky vanilky i luskem. Smícháme v misce všechny sypké suroviny, přidáme žloutky, promícháme a zalijeme horkým mlékem. Přidáme rum a máslo. Vrátíme do rendlíku a promícháváme, dokud směs nezačne vřít a nezhoustne, což trvá přibližně dvě minuty. Pokud je potřeba, vanilkový krém propasírujeme.

Poleva I

150 g moučkového cukru
30 g bílků
1 lžíce vody
1 lžička mleté kávy
1 lžička čerstvé citronové šťávy

Bílek utřeme s cukrem a citronovou šťávou dohladka, kávu zalijeme vroucí vodou, přidáme do bílkové směsi a mícháme, dokud není kávová poleva hladká.

Poleva II

200 g moučkového cukru
100 g čerstvých malin (případně mražených)

Mražené maliny rozvaříme, čerstvé vaříme s trochou vody. Postupně přisypáváme cukr, dokud poleva nezhoustne. Přepasírujeme přes cedník.

Dekorace

50 g loupaných nesolených pistácií
stříbrné perličky (případně pražené oříšky)

První koblihy naplníme jahodovým džemem, dozdobíme kávovou polevou a posypeme nasekanými pistáciemi. Druhé koblihy naplníme vanilkovým krémem, ještě horké je namočíme v malinové polevě a dodekorujeme stříbrnými perličkami.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.