LucieOsobní výzvaII. řada

Lucčiny koblihy

2 hodiny

Těsto

26 g čerstvého droždí
37 g krupicového cukru
185 ml plnotučného mléka
355 g hladké mouky
45 g másla
2 žloutky
2 lžíce rumu
4000 ml slunečnicového oleje

Droždí rozetřeme v misce se lžičkou cukru na kaši. Přidáme mléko a lžičku mouky a necháme vzejít kvásek. Máslo vyšleháme do pěny s cukrem. Přimícháme mouku a kvásek. Poté zbytek mléka, vejce a rum. Pořádně těsto ručně zpracujeme. Necháme 45 minut kynout. Vykynuté těsto si lehce rozválíme na obdélník a vyřežeme 10 koblih, které necháme pod utěrkou ještě dokynout. Olej rozehřejeme maximálně na 170 °C.

Jablečná náplň

jablečná marmeláda
cukr (na dochucení)
skořice (na dochucení)

Jablečnou marmeládu přisladíme cukrem a skořicí při mírné teplotě.

Sníh na koblihy s jablečnou náplní

100 g bílků
200 g krystalového cukru

Navrch koblih si rozehřejeme bílky s cukrem nad parou na 55 °C. Poté dáme vyšlehat.

Čokoládová náplň

35 g smetany ke šlehání
200 g čokolády na vaření
10 g mletého badyánu
10 g skořice

Smetanu s čokoládou rozehřejeme. Poté dochutíme badyánem a skořicí a necháme vychladnout. Napůl vychladlou náplň vtlačíme do studených koblih.

Poleva na koblihy s čokoládovou náplní

čokoláda
olivový olej

Rozehřejeme si čokoládu, kterou zředíme trochou olivového oleje.

Dekorace

vaječný koňak
trocha cukru
10 g agaru
55 ml oříškového likéru (dovnitř čokoládových koblih) + 50 ml oříškového likéru (na polevu)
perníčky

Vaječný koňak si dáme svařit s trochou cukru a agaru.

Polovinu usmažených koblih naplníme marmeládou a polovinu čokoládovou ganáží. Na marmeládové koblihy naklademe sníh, který pokapeme svařeným vaječným koňakem. Koblihy můžeme, ale nemusíme opálit pistolí. Čokoládové koblihy namočíme do čokoládové polevy a posypeme nastrouhaným perníkem.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.