Janiny koblihy
2 hodiny
Těsto
300 g hladké mouky na kynuté těsto
200 g polohrubé mouky
30 g krupicového cukru
150 ml plnotučného mléka
25 g čerstvého droždí
60 g másla
30 ml rumu
10 g vanilkového cukru
4 g himálajské soli
2 vejce
2000 g kokosového oleje na smažení
Do mísy od robotu prosejeme 230 gramů hladké mouky a 180 gramů polohrubé mouky. Poté si pomocí lžíce uděláme důlek, do kterého přidáme lžičku cukru, 50 mililitrů vlažného mléka a 25 gramů droždí. Ingredience vymícháme do řídké kašičky a necháme vzejít kvásek. Mezitím než nám kvásek vzejde, rozpustíme máslo, aby bylo vlažné, až ho budeme přidávat do těsta. Po vzejití kvásku přidáme ostatní suroviny a vypracujeme hladké, nelepivé těsto. Těsto necháme v keramické misce kynout asi 45 minut.
Po vykynutí si odvážíme kuličky o hmotnosti 50 gramů, které pomocí hrany malíčku utáhneme (podobně jako se utahuje chleba). Zataženou kuličku dáme na pomoučněný vál, přikryjeme potravinovou fólií a necháme kynout asi 20 minut. Poté si připravíme kokosový olej na smažení. Koblihy smažíme při teplotě 170 až 175 °C, z každé strany dvě až tři minuty.
Lemon curd
70 ml citronové šťávy
kůra z jednoho citronu
70 g krupicového cukru
50 g másla
4 žloutky
Do žáruvzdorné nádoby dáme citronovou šťávu, kůru z jednoho citronu, cukr, máslo a žloutky. Za stálého míchání nám vznikne hmota konzistence řidšího pudinku. Citronový krém dáme do misky, na kterou přiložíme potravinovou fólii nebo sáček tak, aby byl krém celý zakrytý, a nevznikl tak škraloup.
Bílkový sníh
200 g krupicového cukru
4 bílky
Do žáruvzdorné misky dáme bílky společně s cukrem a rozehřejeme tak, aby nezůstaly krystalky cukru. Poté bílky vyšleháme pomocí robotu a balonové metly do tuhého sněhu.
Dekorace
povidla
200 g krupicového cukru
10 g skořice
12 g vanilkového cukru
Připravíme si misku s cukrem, skořicí a vanilkovým cukrem, ve které budeme obalovat povidlové koblihy.
Dále si připravíme dva zdobicí sáčky s plnicí špičkou.
Vychlazené koblihy naplníme citronovým krémem a povidly pomocí plnicí špičky. Citronové koblihy dekorujeme sněhem, který následně opálíme flambovací pistolí. Koblihy plněné povidly obalíme v cukru, skořici a vanilce.
Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.