Zdeňkův matcha dortík

3 hodiny
Korpus
8 vajec
250 g krupicového cukru
špetka soli
220 g hladké mouky
50 g mandlové mouky
Bílky ušleháme s cukrem a špetkou soli do tuhé pěny, přimícháme žloutky a ručně přimícháme hladkou a nakonec i mandlovou mouku. Hmotu vylijeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme na horkovzduch při 170 °C cca 20 až 35 minut.
Krém
300 ml 35% smetany
50 g krupicového cukru
1 vanilkový lusk
250 g mascarpone
6 g matcha čaje
Smetanu s cukrem a semínky z lusku šleháme do polotuha, přidáme mascarpone a matcha čaj. Došleháme.
Ovocná náplň
250 g jahod
1 zralé mango
200 g cukru
150 ml vody
1 citron
Jahody a mango nakrájíme na kostičky. Z cukru upálíme karamel, který zalijeme vodou. Karamelový sirup nalijeme na nakrájené ovoce. Macerujeme 15 minut a následně scedíme a necháme okapat. Nakonec pokapeme citronovou šťávou.
Křupavá karamelová pěna
200 g cukru
půl lžičky jedlé sody
Nejprve si dáme do mrazáku chladit plech. Z cukru upálíme karamel, přidáme jedlou sodu a směs vylijeme na pečicí papír na vychlazeném plechu. Po zatuhnutí rozbijeme na malé kousky.
Čokoládová poleva
200 g smetany
200 g čokolády
Smetanu ohřejeme a rozpustíme v ní čokoládu.
Čokokoule
500 g 52% čokolády na vaření
Čokoládu vytemperujeme a připravíme polokoule pomocí formy.
Minimakronky
2 čajové lžičky sušených bílků
250 g krystalového cukru
190 g bílků
špetka soli
40 ml vody
250 g mandlové mouky
250 g moučkového cukru
Sušený bílek rozmícháme se lžící krystalového cukru a přidáme k 95 gramům bílků. Jemně prošleháme, přidáme špetku soli a dáme do robotu. Krystalový cukr s vodou dáme vařit, a když směs dosáhne 116 °C, začneme šlehat bílky. Po dosažení teploty 122 °C přiléváme cukrovou vodu do ušlehaných bílků.
Vedle v míse smícháme zbylé bílky s mandlovou moukou a moučkovým cukrem. Do této hmoty opatrně natřikrát zamícháme vyšlehaný sníh. Hmotu stříkáme na pečicí papír a pečeme při 135 °C na horkovzduch cca 8 až 13 minut.
Dekorace
70 g sekaných pistácií
čerstvé jahody
čerstvé mango
kakao
Pistácie opražíme na pánvi.
Z korpusu vykrojíme pomocí vykrajovátek kolečka.
Na talíř položíme kolečko korpusu, které naplníme hladkou špičkou krémem dokola (tzv. bobky), doprostřed dáme ovocnou náplň a posypeme opraženými pistáciemi. Takto poskládáme dortík ze tří korpusů. Navrchu dozdobíme krémem. Kolem dortíku nasypeme křupavou karamelovou pěnu. Dortík přiklopíme čokokoulí a kolem dekorujeme čerstvými jahodami, kostičkami manga, minimakronkami a kakaem. Servírujeme s teplou čokoládovou polevou.
Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.