ZdeněkKreativní výzvaII. řada

Zdeňkův matcha dortík

3 hodiny

Korpus

8 vajec
250 g krupicového cukru
špetka soli
220 g hladké mouky
50 g mandlové mouky

Bílky ušleháme s cukrem a špetkou soli do tuhé pěny, přimícháme žloutky a ručně přimícháme hladkou a nakonec i mandlovou mouku. Hmotu vylijeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme na horkovzduch při 170 °C cca 20 až 35 minut.

Krém

300 ml 35% smetany
50 g krupicového cukru
1 vanilkový lusk
250 g mascarpone
6 g matcha čaje

Smetanu s cukrem a semínky z lusku šleháme do polotuha, přidáme mascarpone a matcha čaj. Došleháme.

Ovocná náplň

250 g jahod
1 zralé mango
200 g cukru
150 ml vody
1 citron

Jahody a mango nakrájíme na kostičky. Z cukru upálíme karamel, který zalijeme vodou. Karamelový sirup nalijeme na nakrájené ovoce. Macerujeme 15 minut a následně scedíme a necháme okapat. Nakonec pokapeme citronovou šťávou.

Křupavá karamelová pěna

200 g cukru
půl lžičky jedlé sody

Nejprve si dáme do mrazáku chladit plech. Z cukru upálíme karamel, přidáme jedlou sodu a směs vylijeme na pečicí papír na vychlazeném plechu. Po zatuhnutí rozbijeme na malé kousky.

Čokoládová poleva

200 g smetany
200 g čokolády

Smetanu ohřejeme a rozpustíme v ní čokoládu.

Čokokoule

500 g 52% čokolády na vaření

Čokoládu vytemperujeme a připravíme polokoule pomocí formy.

Minimakronky

2 čajové lžičky sušených bílků
250 g krystalového cukru
190 g bílků
špetka soli
40 ml vody
250 g mandlové mouky
250 g moučkového cukru

Sušený bílek rozmícháme se lžící krystalového cukru a přidáme k 95 gramům bílků. Jemně prošleháme, přidáme špetku soli a dáme do robotu. Krystalový cukr s vodou dáme vařit, a když směs dosáhne 116 °C, začneme šlehat bílky. Po dosažení teploty 122 °C přiléváme cukrovou vodu do ušlehaných bílků.

Vedle v míse smícháme zbylé bílky s mandlovou moukou a moučkovým cukrem. Do této hmoty opatrně natřikrát zamícháme vyšlehaný sníh. Hmotu stříkáme na pečicí papír a pečeme při 135 °C na horkovzduch cca 8 až 13 minut.

Dekorace

70 g sekaných pistácií
čerstvé jahody
čerstvé mango
kakao

Pistácie opražíme na pánvi.

Z korpusu vykrojíme pomocí vykrajovátek kolečka.

Na talíř položíme kolečko korpusu, které naplníme hladkou špičkou krémem dokola (tzv. bobky), doprostřed dáme ovocnou náplň a posypeme opraženými pistáciemi. Takto poskládáme dortík ze tří korpusů. Navrchu dozdobíme krémem. Kolem dortíku nasypeme křupavou karamelovou pěnu. Dortík přiklopíme čokokoulí a kolem dekorujeme čerstvými jahodami, kostičkami manga, minimakronkami a kakaem. Servírujeme s teplou čokoládovou polevou.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.