LucieKreativní výzvaII. řada

Lucčin moučník

3 hodiny

Korpus

160 g hladké mouky
5 g kypřicího prášku
160 g moučkového cukru
200 g vajec
4 lžíce řepkového oleje
10 g červeného potravinářského barviva

Bílky šleháme s cukrem do pěny. Mezitím smícháme olej se žloutky a červenou barvou. Poté přidáme do vyšlehaných bílků s cukrem. Nakonec už jen zlehka a ručně přimícháme mouku s kypřicím práškem a rozprostřeme na plech do roviny. Dame péct na 35 až 40 minut na 160 °C.

Náplň

2 jablka
20 g másla
20 g mleté skořice
20 g agaru (krystal)
20 g vanilkové pasty
vanička měkkého tvarohu
150 g krystalového cukru

Jablka oloupeme, vykrojíme a nakrájíme na malé kostičky. Na pánvi si rozehřejeme máslo, poté přidáme zbylé ingredience a mícháme do změknutí jablek. Necháme vychladnout.

Omáčka

1 vanilkový lusk
150 ml mléka
200 g 33% smetany
4 žloutky
40 g krupicového cukru

Vanilkový lusk podélně rozřízneme a vyškrábneme do hrnce. Zalijeme mlékem, smetanou a začneme vařit. Jakmile se směs vaří, odstavíme ji a v jiné misce smícháme žloutky s cukrem do pěny. Za stálého míchání ručním mixérem vlijeme do mléka žloutky a znovu dáme na sporák. Vaříme asi 5 minut do ztuhnutí omáčky.

Čokoládové koule

1000 g 54% hořké čokolády

Čokoládu si rozehřejeme nad párou na asi 31 °C. Je to zhruba stav, kdy je v hrnci rozpuštěná jen čtvrtina čokolády. Zbytek rozpustíme odstavením z páry a pořádným mícháním v hrnci. Jakmile bude čokoláda tekutá, vyklopíme ji na plech, kde ji dvěma stěrkami rozmazáváme a vracíme na hromádku (temperujeme). Ve chvíli, kdy je čokoláda krásně lesklá a začíná tuhnout, je ten správný čas na vlití čokolády do forem. Necháme ztuhnout. Jakmile jsou polokoule ztuhlé, vyloupneme je z forem a nahřejeme hrany na rozpáleném dně hrnce a spojíme. Vznikne nám krásná hladká koule. Na rozehřátém dně hrnce pak vytvoříme také dírku v kouli na spodní straně, tak velkou, abychom v ní mohli ukrýt překvapení.

Dekorace

2 červené pomeranče
zlatý prach

Vychlazený korpus si vykrojíme do takového kolečka, aby se vešlo pod čokoládovou kouli. Poté ho namočíme do vymačkaného červeného pomeranče a položíme na talíř. Na namočenou vrstvu naskládáme jablečnou směs a zakryjeme koulí. Po obvodu koule ještě naskládáme zbylou směs jablek a poprášíme zlatým prachem. Do konvičky si nachystáme vařící omáčku a můžeme servírovat.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.