Technická výzvaII. řada

Tarte tatin s cukrovým květem

1,5 hodiny

Těsto

220 g hladké mouky
180 g chlazeného másla
80 g ledové vody
1/4 lžičky soli
1 lžička moučkového cukru

Při přípravě těsta je nutné pracovat s vychlazenými surovinami a těsto během práce příliš nezahřívat rukama.

Do misky si odvážíme mouku, sůl a cukr. Přidáme studené máslo nakrájené na malé kousky. Prsty rychle vypracujeme drobenku. Přilejeme ledovou vodu a těsto lehce promícháme.

Vysypeme na vál a jen opět rychle rukama stlačíme do koule (v těstě zůstávají kousky másla).

Následně si těsto rozdělíme na 4 části a provedeme „fraisage“: hranou dlaně sklouzneme po části těsta asi 15 cm směrem od sebe. Těsto se hezky rozmázne po válu. Následně placky pomocí stěrky naskládejte na sebe a opět opatrně vytvarujte do podoby koule.

Těsto zabalíme pečlivě do folie a dáme minimálně na 2 hodiny vychladit do lednice. Těsto pak vyjmeme z chladu asi 10 minut před samotným zpracováváním.

K dokončení

8 ks jablek začištěné mají váhu okolo 1300 g)
150 g cukru krupice
60 g másla
1 citron

Jablka si oloupeme, rozpůlíme a opatrně vydlabeme jadřinec. Takto očištěná jablka zakapáme šťávou z citronu a odložíme do misky.

Na pánev dáme cukr a na mírném ohni ho utavíme na karamel. Přidáme máslo, promícháme a poklademe jablky (řezem dolů). Restujeme celé asi 8 minut.

Těsto si rozválíme na kruh a přiklopíme s ním jablka na pánvi. Těsto podhrneme na krajích směrem dolů ke dnu pánve. Následně těsto ještě propícháme vidličkou. Koláč pečeme asi 30 minut v troubě rozehřáté na 200 °C dozlatova. Po upečení necháme pár minut odstát, pevně přiklopíme talířem a koláč překlopíme.

Cukrový květ

250 g cukru krupice
65 g glukózy
100 g vody

Všechny suroviny svaříme na prudkém ohni na 141 °C. Během varu omýváme stěny kastrolku čistou vodou. Hmotu vylejeme na silikonovou podložku položenou na kameni a až konzistence dovolí, začneme zpracovávat, vytahovat, aby nám zbělala (chytla perleťový efekt). Hmota je mimořádně vroucí. Je naprosto nezbytné používat ochranné prostředky jako bavlněné a gumové rukavice.

Z takto připravené hmoty pod speciální lampou tvoříme květ.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.