LucieOsobní výzvaII. řada

Zelné placky podle Lucie

1,5 hodiny

Sýrovopivový dip

2 lžíce másla
velký stroužek česneku
2 lžíce hladké mouky
125 ml světlého piva
175 ml mléka
200 g čedaru
1/4 lžičky uzené papriky
sůl

Máslo rozpustíme v kastrůlku, přidáme najemno nasekaný česnek a mouku a asi minutu opékáme. Za stálého šlehání přilijeme pivo a mléko a 5 až 10 minut vaříme do zhoustnutí. Na závěr vmícháme nastrouhaný sýr, necháme ho rozpustit a dip dochutíme paprikou, případně solí.

Zelné placky

1 sklenice kysaného zelí
škvarky
1 vejce
150 g hladké mouky
sůl
1 lžíce sádla
majoránka
celý kmín
drcený kmín
pepř

Nejprve dáme do cedníku zelí a necháme ho trochu okapat. Pak zelí pokrájíme na menší kusy. Přichystáme si i škvarky. Buď je pomeleme strojkem na maso, nebo je nasekáme nožem nadrobno. Nakrájené škvarky i zelí dáme do mísy, osolíme a propracujeme s moukou a vajíčkem. Mělo by vzniknout mírně lepivé těsto. V případě potřeby můžeme přidat pár lžic mouky navíc. Koření přidáváme nakonec, dle chuti.

Z těsta oddělujeme menší kousky velikosti asi pingpongového míčku a zploštíme je na tloušťku zhruba půl centimetru (můžeme rukou nebo válečkem). Druhá možnost je, že těsto vyválíme a vykrojíme kolečka o průměru 10 až 12 cm. Takto vytvořená kolečka dáme na plech, který je vyložený pečicím papírem. Troubu předehřejeme na 180 °C a pečeme 20 minut. Poté placky potřeme sádlem a pečeme ještě dozlatova. A pak máme hotovo.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.