JanaOsobní výzvaII. řada

Škvarkoví šneci podle Jany

1,5 hodiny

Těsto

15 g čerstvého droždí
5 g krupicového cukru
70 ml vlažné vody
125 g hladké mouky
125 g polohrubé mouky
lžička soli
špetka pepře
40 ml piva
2 vejce (z toho jedno na potření)
40 g vepřového sádla
25 g mletých vepřových škvarků

Droždí, lžičku cukru a 50 mililitrů vlažné vody promícháme v hrnečku a necháme vzejít kvásek. Mezitím si prosejeme 125 gramů hladké mouky na kynutá těsta a 125 gramů polohrubé mouky, přidáme lžičku soli a pepř. Uprostřed uděláme důlek, do kterého vlijeme kvásek, přidáme ostatní tekutiny, žloutek, promícháme a poté zapracujeme lžíci sádla a 25 gramů mletých škvarků. Vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme 10 minut kynout.

Náplň

500 g kyselého zelí
50 g vepřového sádla
100 g uzeného masa
100 g cibule
10 g hrubé soli
10 g celého kmínu
pepř

Mezitím co kyne těsto, vymačkáme zelí, rozehřejeme sádlo a nakrájíme domácí uzené na malé kostičky. Troubu rozehřejeme na 180 °C. Vykynuté těsto vyválíme na pomoučněném válu na obdélníkový plát o tloušťce asi 0,5 cm a potřeme ho rozpuštěným sádlem. Posypeme zelím, pokrájeným domácím uzeným, cibulí, osolíme, opepříme a posypeme kmínem. Naplněný plát stočíme jako roládu po delší straně. Plech vyložíme pečicím papírem a potřeme sádlem. Ostrým nožem roládu nakrájíme na plátky silné 2 až 3 cm. Nakrájené šneky položíme na pečicí papír, mírně je rukou zploštíme, potřeme vejcem, posypeme hrubou solí a dáme péct. Pečeme dozlatova, zhruba 30 minut.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.