MartinaKreativní výzvaII. řada

Papája podle Martiny

4 hodiny

Těsto

18 vajec
540 g krystalového cukru
450 g hladké mouky
30 ml řepkového oleje
9 g himálajské soli
2 g gelové barvy (oranžová)

Bílky vyšleháme se solí do pevného sněhu, přidáme cukr, zašleháme. Poté, už jen lehce na nižší otáčky, zašleháme žloutky, olej a gelovou barvu. Prosejeme mouku a stěrkou lehce zamícháme. Nalijeme do pečicím papírem vystlané formy a pečeme na 175 °C přibližně 45 minut, dokud není špejle čistá. Tímto způsobem upečeme tři korpusy. Gramáže jsou uvedeny na všechny tři korpusy dohromady.

Bílková náplň

9 bílků
495 g krupicového cukru
720 g másla
30 g ochucovací pasty (papája)

Bílky s cukrem dáme do misky, nejlépe kovové, a postavíme na vodní lázeň. Lehce mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Pak metličkou šleháme, dokud teplota bílků není 70 °C. Odstavíme a šleháme do vychladnutí. Následně zašleháváme postupně měkké máslo a nakonec přidáme ochucovací pastu.

Sirup na korpus

300 g krystalového cukru
300 ml vody
20 g ochucovací pasty (papája)

Cukr a vodu svaříme v hrnci, přidáme ochucovací pastu. Hotovým cukrovým sirupem prolijeme korpusy.

Dekorace

1000 g potahovací a modelovací hmoty (jahoda – bílá)
40 g podsypového cukru
gelová barva (žlutá, oranžová)
prachová barva (zelená, hnědá, žlutá, třpyt)
10 ml alkoholu na ředění prachové barvy
30 g piping gel u
80 g černých kuliček (zdobení)

Potahovací hmotu určenou na pokrytí korpusu obarvíme nažluto.

Po upečení všech korpusů jim dodáme tvar. Seřízneme je do tvaru papáji. Půjde o jeden celek, dva korpusy spojené k sobě, druhý bude jen poloviční. Tedy řez. Prolijeme sirupem. Ty dvě části, které budou spojené k sobě, upravíme tak, že uvnitř každé poloviny vyřízneme střed papáji. Do vnitřku, který jsme vyřízli, vložíme krém. Krémem pomažeme i strany, které jsme dobarvili do barvy korpusu, a přikryjeme potahovací žlutou hmotou, v obou případech. Do obou částí nasypeme tmavé kuličky a vytvoříme žlutou hmotou vnitřek papáji (uděláme kousky, které poházíme sem tam u kuliček). Spojíme tyto dva díly, pomažeme krémem a necháme vychladit.

Následně dort potáhneme žlutou hmotou a pro lepší efekt použijeme prachové barvy. Začneme zelenou a postupně přidáme žlutou a hnědou. Na některá místa použijeme i tekutou prachovou barvu. Třetí část uděláme podobně, nejprve ale uděláme venek. Obrátíme středem dolů, pomažeme krémem, necháme zatuhnout a potáhneme nažluto obarvenou hmotou. Dobarvíme prachovými barvami za pomoci alkoholu. Otočíme a vyřízneme střed, pomažeme krémem, přikryjeme žlutou cukrářskou hmotou a kraje potáhneme naoranžovo obarvenou hmotou. Barevnost doladíme gelovými barvami. Do středu nasypeme kuličky, které jsme spojili s piping gelem, pro větší realističnost, a opět uděláme kousky žluté hmoty, které poházíme kolem kuliček. Na závěr doplníme konce, které vytvoříme z cukrářské hmoty a dobarvíme do hnědozelené barvy.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.