MarkétaKreativní výzvaII. řada

Květináč s kaktusy podle Markéty

4 hodiny

Kakaový piškot

12 vajec
320 g krupicového cukru
2 lžíce slunečnicového oleje
320 g hladké mouky
40 g kakaa holandského typu
40 g vanilkového cukru
škvařené sádlo (na vymazání formy)
strouhanka z bílého pečiva (na vysypání formy)

Vyšleháme bílky, přidáme cukr, zašleháme žloutky s olejem, přidáme prosátou mouku s kakaovým práškem a pomalu vmícháme. Těsto umístíme do připravených forem o průměru 16 a 24 cm a pečeme cca 40 minut na 170 °C. Zbytek těsta pečeme zvlášť (pro vytvoření dekorací).

Mandlový piškot

5 vajec
8 lžic horké vody
200 g krupicového cukru
150 g hladké mouky
100 g strouhaných mandlí
1/2 lžičky kypřicího prášku

Žloutky, vodu a cukr pečlivě utřeme, přidáme mouku s mandlemi a kypřicím práškem. Nakonec ručně vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto dáme do připravené formy o průměru 20 cm. Pečeme cca 40 minut na 170 °C. Zbytek těsta pečeme zvlášť (pro vytvoření dekorací).

Ganáž

250 g 33% smetany
500 g 54,5% čokolády (pecky)
opražené mandle
cukr
sůl

Svaříme šlehačku, zalijeme jí čokoládové pecky, rozmícháme do hladkého krému a necháme lehce vychladit.

Mandle, cukr a sůl patří zvlášť, jednak jako křupavá vrstva do dortu na posypání krému, jednak jako přídavek do „substrátu“. Mandle posypeme cukrem a špetkou soli a dáme asi na 10 minut na 130 °C do trouby opražit. Poté nadrobno nasekáme.

Fondán

800 g fondánu (extra hladký na potahování dortu)
potravinářská barva

Fondán obarvíme do barvy terakota.

Marcipán

500 g polotučného sušeného mléka
400 g moučkového cukru
140 ml kohoutkové vody
1/2 lžičky mandlové esence
potravinářské barvy

Cukr a sušené mléko prosejeme a smícháme s vodou a esencí. Pečlivě vypracujeme hladkou hmotu. Aby nevysychala, uložíme ji do igelitového sáčku. Části postupně obarvíme do potřebných barev a vyrábíme sukulenty a kaktusy.

Dekorace

rum

Nejprve vytvoříme květináč slepením obou korpusů za pomoci ganáže. Každý z korpusů jednou prokrojíme, pokropíme rumem a potřeme ganáží. Za pomoci šablon vyřežeme tvar květináče a celý povrch potřeme ganáží. Necháme vychladit. Po vychlazení potáhneme fondánem a vytvoříme terakotový květináč. Ze zbytků korpusů vyrobíme „substrát“. Z barveného marcipánu vytvarujeme sukulenty a kaktusy (větší kaktusy vyrobíme z prvního korpusu a marcipánem je pouze obalíme). K dobarvení použijeme barvy a štětec. Na horní část květináče nasypeme „substrát“, do kterého uložíme kaktusy a sukulenty.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.