VeronikaOsobní výzvaII. řada

Skandinávská galette od Veroniky

1,5 hodiny

Těsto

160 g hladké mouky
110 g másla
1 žloutek
5 g soli
4 lžíce ledové vody

Do mísy prosejeme mouku, pokrájíme na kostičky vychlazené máslo a přidáme půl lžičky soli. Prsty rychle vytvoříme drobenku. Přidáme žloutek a 4 lžíce ledové vody. Rychle vypracujeme kompaktní těsto, zabalíme ho do fólie a dáme do lednice. Necháme aspoň 20 minut vychladit. Mezitím si připravíme náplň.

Lososovokoprová náplň

200 g uzeného lososa
40 g čerstvého kopru
100 g čerstvého pórku
200 g 18% zakysané smetany
3 vejce
šťáva z citronu
1 lžička dijonské hořčice
sůl
mletý černý pepř
1 stroužek česneku
čerstvý citronový tymián

Lososa nakrájíme na širší plátky, kopr nasekáme. Všechny ingredience promícháme v míse, přidáme rozmačkaný česnek a bylinky. Odložíme stranou.

Dekorace

1 vejce na potření
20 g černého sezamu (na posypání)
fleur de sel (na posypání)

Těsto z lednice rozválíme na lehce pomoučeném vále na kruh o něco větší, než je průměr koláčové formy. Přeneseme ho do formy vystlané pečicím papírem. Okraje těsta přehneme směrem dovnitř koláče (zhruba 5 cm). Celý koláč dáme ještě do lednice vychladit. Těsto předpékáme na 180 °C po dobu 15 minut. Potom naplníme. Rozšlehaným vejcem potřeme kraje koláče, dozdobíme černým sezamem a solí a dáme péct zhruba na 40 minut do trouby předehřáté na 170 °C.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.