Markétin slaný quiche
1,5 hodiny
Těsto
250 g hladké mouky
1/2 lžičky soli
120 g čerstvého studeného másla
1 žloutek
2 lžíce ledové vody
Mouku a sůl prosejeme do mísy, přidáme studené máslo a uděláme drobenku, raději v robotu K metlou. Poté přidáme žloutek rozmíchaný se studenou vodou. Rychle zpracujeme těsto a dáme ho chladit. Potom ho vyválíme a rozprostřeme do koláčové formy.
Náplň
400 g plátků anglické slaniny
400 g žluté cibule
375 ml čerstvého mléka
150 g vajec (cca 3 kusy)
špetka muškátového oříšku
1/2 lžičky soli
200 g sýru čedar (na strouhání)
Slaninu opečeme na pánvi, vyndáme a na tuku zpěníme najemno nakrájenou cibuli. V mléce rozšleháme vejce, muškátový oříšek a sůl a přidáme nastrouhaný sýr.
Květy ze zeleniny
2 červené cibule
2 červené papriky
10 červených cherry rajčátek
10 žlutých cherry rajčátek
1 svazek plocholisté petržele
1 svazek čerstvé bazalky
1 svazek čerstvé pažitky
Zeleninu nakrájíme, cibuli na plátky, papriku na kolečka, rajčátka na poloviny, a vyskládáme z nich asi v polovině pečení quiche obrazec na povrch koláče, květinové motivy. Pažitka je na stonky, petržel a bazalka jako lístky (tyto přidáme až po upečení).
Dekorace
zbytek křehkého těsta (odkrojená část)
Plátky slaniny rozprostřeme na těsto, posypeme je cibulí a přelijeme mlékem s vejci. Kolem kraje koláče vyskládáme lístky vykrojené ze zbytku křehkého těsta. Pečeme cca 50 minut na 190 °C. Asi v polovině pečení přidáme na povrch koláče zeleninové květy.
Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.