ZdeněkOsobní výzvaII. řada

Zdeňkova vánočka

3 hodiny

Vánočka

250 ml plnotučného mléka
120 g krupicového cukru
500 g hladké mouky
30 g čerstvého droždí
2 žloutky
1 vejce
50 g másla
30 g sádla
1 pomeranč
1/3 muškátového oříšku
špetka mletého kardamomu
1 vanilkový lusk
výluh z tonka fazole
pár kapek růžové vody
5 g soli
50 g rozinek sultánek (bez pecek)
100 g sekaných mandlí
100 g kandované pomerančové kůry (ne cukrové)
1 vejce (na potření)
100 g plátků mandlí (na posypání)

Mléko ohřejeme, přidáme polovinu cukru, polovinu mouky, droždí, promícháme a necháme vzejít kvásek. Do robotu dáme zbytek mouky, 2 žloutky, 1 vejce, máslo, sádlo, zbytek cukru, nastrouháme pomerančovou kůru, muškátový oříšek, kardamom, vanilku, výluh z tonka fazole, pár kapek růžové vody, sůl a kvásek. Vypracujeme hladké těsto. Nakonec zamícháme rozinky, nasekané mandle a kandovanou kůru. Necháme kynout aspoň 30 minut (na dvojnásobek objemu).

Těsto rozdělíme na 6 stejných kusů, vytvarujeme válečky a upleteme. Necháme kynout na dvojnásobek, potřeme rozšlehaným vejcem s kapkou růžové vody a posypeme mandlemi. Pečeme 10 minut při 180 °C a 30 minut při 165 °C na horký vzduch.

Arašídová pomazánka

200 g krystalového cukru
100 g 35% smetany
5 g maldonské soli
200 g másla
100 g arašídů

Z cukru uděláme karamel, který zalijeme smetanou, přidáme sůl. Po vychladnutí zašleháme do másla. Arašídy opražíme, nadrtíme a vmícháme do pomazánky.

Ovocný rozvar

125 g jahod
125 g marakujového pyré
3 g pektinu
100 g krupicového cukru
zázvor

Jahody svaříme s marakujovým pyré, přidáme pektin rozmíchaný ve lžíci cukru a vaříme 2 minuty. Přidáme zbylý cukr a přivedeme k varu. Odstavíme z plotny a nakonec nastrouháme zázvor dle chuti.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.