VeronikaOsobní výzvaII. řada

Vánočka od Veroniky

3 hodiny

Vánočka

500 g hladké mouky
250 ml vlažného plnotučného mléka
30 g čerstvého droždí
10 g vanilkového cukru s pravou vanilkou
2 žloutky do těsta
100 g krupicového cukru
130 g másla (pokojové teploty)
špetka soli
kůra z citronu
100 g loupaných nesolených pistácií (40 g na ozdobu)
80 g sušených brusinek
1 žloutek (na potření)
30 g 33% smetany (na potření)
moučkový cukr (na posypání)

Do menší mísy odvážíme 100 gramů mouky, vlijeme vlažné mléko, rozdrobíme droždí a přidáme vanilkový cukr. Zamícháme a necháme několik minut vzejít kvásek. Mezitím si do velké mísy od robotu nasypeme zbytek mouky (400 gramů), přidáme 2 žloutky a všechny ostatní ingredience kromě pistácií, brusinek a smetany, kterou budeme potřebovat až na potření vánočky. Do mísy přidáme vzešlý kvásek a v robotu několik minut hněteme. Ke konci přidáme brusinky a pistácie (60 gramů) a vypracujeme hladké a vláčné těsto. Dáme do čisté mísy a necháme kynout na teplém místě. Po 40 minutách těsto propracujeme a necháme dalších 40 minut kynout. Těsto rozdělíme na 6 stejných dílů, které spleteme. Přendáme na plech vyložený pečicím papírem a necháme 30 minut odpočinout. Rozmícháme v misce žloutek se smetanou a celou vánočku dokonale potřeme a posypeme zbylými nasekanými pistáciemi. Troubu předehřejeme na 175 °C a pečeme zhruba 35 minut. Zkusíme špejlí. Pokud vánočka hnědne, seshora ji přikryjeme alobalem. Po upečení necháme vychladnout a posypeme lehce moučkovým cukrem.

Brusinková pomazánka

200 g mražených brusinek
90 g krupicového cukru
6 g pektinu

Do kastrůlku dáme brusinky a 45 gramů cukru. Zahřejeme na 40 °C a přidáme dalších 45 gramů cukru rozmíchaného s pektinem. Mícháme metličkou a necháme projít varem. Dáme vychladit do lednice. Po vychlazení promixujeme tyčovým mixérem.

Čokoládová pomazánka s badyánem

120 g 33% smetany ke šlehání
120 g 54,5% hořké čokolády
30 g glukózového sirupu
30 g invertního cukru
3 hvězdičky badyánu

Smetanu spolu s badyánem louhujeme. Potom ji zahříváme spolu s glukózou a cukrem. Z horké smetany vyndáme badyán, nalijeme ji na čokoládu a tyčovým mixérem emulgujeme. Vytvoříme krásnou lesklou ganáž. Necháme ji lehce ztuhnout, tak aby šla namazat na vánočku.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.