MartinaOsobní výzvaII. řada

Vánočka s badyánem od Martiny

3 hodiny

Vánočka

400 hladké mouky
200 ml plnotučného mléka
100 g másla + 30 g másla (na potření)
100 g krupicového cukru
16 g droždí
3 g himálajské soli
2 g mletého badyánu
vanilkový lusk
1 vejce
50 g rozinek
20 ml rumu
20 g plátků mandlí

Do teplého mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru a 5 lžic mouky a promícháme. Necháme na teplém místě hodinu kynout. Poté přidáme zbytek surovin, kromě bílku, rozinek, rumu a mandlí, které necháme na povrch vánočky. Do vypracovaného těsta přidáme rozinky a naposledy prohněteme. Necháme kynout. Z těsta uděláme prameny, spleteme. Opět necháme lehce nakynout. Potřeme bílkem a posypeme plátky mandlí. Pečeme na 170 °C asi 35 minut. Vyndáme a ještě teplou vánočku potřeme rozehřátým máslem s rumem. Necháme vychladnout.

Hruškový rozvar

200 g hrušek
5 g skořice
50 g krystalového cukru
1 až 2 kusy hřebíčku
3 g škrobu

Hrušky povaříme se skořicí, cukrem a hřebíčkem. V případě potřeby zahustíme.

Ořechovočokoládový krém

75 g lískových ořechů
30 g moučkového cukru
75 g hořké čokolády
15 ml hroznového oleje

Ořechy dáme na plech s pečicím papírem a vložíme do trouby „opražit“ na 200 °C. Pak je teplé dáme do utěrky a odrhneme, sundáme slupku. Dáme do mixéru spolu s ostatními surovinami a mixujeme do hladké konzistence. Necháme vychladit.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.