MarkétaOsobní výzvaII. řada

Markétina vánočka

3 hodiny

Vánočka

345 g hladké mouky
180 ml polotučného mléka
150 g polohrubé mouky
120 g krupicového cukru
3 žloutky
55 g 82% másla
50 ml slunečnicového oleje
50 g bio rozinek
50 ml tuzemského rumu
22 g čerstvého droždí
1 lžíce kvásku
1 lžička včelího medu
vanilkový lusk
6 g soli
1 vejce (na potření)
50 g plátků mandlí (na posypání)
trochu rumu a másla (na potření)
100 g moučkového cukru (na posypání)

Ze 120 ml mléka, 100 g hladké mouky, droždí, kvásku a medu uděláme omládek a necháme vykynout. Dále přidáme zbytek surovin, v robotu vymícháme hladké těsto a opět necháme vykynout. Vykynuté těsto rozdělíme na osm dílů, vyválíme prameny a najednou z nich upleteme vánočku. Necháme ji na plechu dokynout, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlovými plátky a pečeme. Upečenou vánočku potřeme máslem s rumem a posypeme moučkovým cukrem.

Jahodová pomazánka

250 g čerstvých bio jahod
75 g krupicového cukru
50 g třtinového cukru
3,5 g pektinu
50 ml sektu (demi)
šťáva z poloviny bio citronu

Smícháme cukr a pektin a přidáme rozmačkané jahody. Za stálého míchání přivedeme k varu, vaříme 5 minut, přidáme sekt, citronovou šťávu a odstavíme. Necháme vychladit.

Lískooříšková pomazánka

150 g loupaných lískových ořechů
150 g moučkového cukru
150 g 33,6% mléčné čokolády
30 ml oleje z vlašských ořechů

Oříšky opražíme v troubě a očistíme. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Všechny suroviny dáme do mixéru a umícháme hladký krém.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.