LucieOsobní výzvaII. řada

Vánočka od Lucie

3 hodiny

Sušenky

250 g hladké mouky
120 g moučkového cukru
110 g másla
50 ml mléka
vanilkový lusk
10 g kypřicího prášku
5 g soli
100 g vajec

Máslo s cukrem vyšleháme do bílé pěny. Pak vmícháme ostatní ingredience a dáme na chvíli vychladit. (Jako první si uděláme těsto na sušenky, následně začneme připravovat vánočku.) Poté vyválíme mezi dvěma pečicími papíry, potřeme vejcem a pečeme na 180 °C asi 20 minut.

Vánočka

470 g hladké mouky
190 ml mléka
120 g moučkového cukru
110 g másla
50 g vajec
30 g čerstvého droždí
2 lžíce rumu
9 g jemné soli
vanilkový lusk
65 g hořké čokolády
20 g strouhaného kokosu
1 vejce (na potření)
100 g bílků (na vánočku)
80 g krystalového cukru (na vánočku)
skořice (na vánočku)
120 g mandlí (na vánočku)

Do misky dáme droždí se lžičkou cukru a utřeme do kašičky. Poté přidáme půlku mléka a lžičku mouky a necháme vzejít kvásek. Do druhé misky přidáme mouku, cukr, vejce, zbytek mléka, rum, sůl a vanilku. Jakmile bude kvásek připravený, přidáme ho ke zbytku ingrediencí a vymícháme těsto. V průběhu míchání ještě přidáme změklé máslo. Nakonec přidáme nasekanou čokoládu a kokos. Vánočku necháme kynout asi 30 až 40 minut. Pozor, kyne rychle, a když překyne, tak se pak trhá. Vánočku pleteme z devíti pramenů. Prvně ze čtyř, poté ze tří a nakonec ze dvou. Ještě předtím než dáme vánočku do trouby, si umícháme řídký sníh s cukrem a se skořicí, kterým vánočku potřeme, a posypeme ji mandlemi. Části na sebe položíme, zajistíme špejlemi a pečeme 10 minut na 180 °C, poté 40 minut na 165 °C.

Čokoládovooříšková pomazánka

100 g kešu ořechů
50 g para ořechů
20 g strouhaného kokosu
20 ml rumu
20 g vanilky (bourbon)
50 g 55% čokolády
70 g smetany ke šlehání
20 g mandlového cukru
5 g mletého badyánu
60 g másla

Do formy si dáme ořechy, kokos, rum a vanilku. Pečeme na 180 °C dozlatova. Poté ořechy nasekáme najemno v mixéru. V hrnci smícháme smetanu a čokoládu, přidáme badyán a mandlový cukr. Poté ručně spirálovitě metličkou zašleháme máslo a ořechovou směs. Necháme v pokojové teplotě zatuhnout.

Likérová pomazánka

75 g bílé čokolády
45 g 33% smetany
30 ml vaječného likéru
30 ml mléka

Smetanu opatrně rozehřejeme s čokoládou. Do směsi přidáme likér a mléko. Vymixujeme tyčovým mixérem.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.