LenkaOsobní výzvaII. řada

Vánočka podle Lenky

3 hodiny

Vánočka

500 g hladké mouky
120 g rozpuštěného másla
250 ml plnotučného mléka
100 g krupicového cukru
3 žloutky
70 ml rumu
70 g rozinek
20 g vanilkového cukru
42 g droždí
kůra z citronu
špetka soli
1 vejce (na potření)
100 g pekanových ořechů
moučkový cukr (na posypání)

Namočíme si rozinky do rumu. Připravíme kvásek z poloviny vlažného mléka, droždí, lžíce cukru a lžíce mouky. Necháme 10 minut vzejít na teplém místě. Mouku dáme do mísy, přidáme kvásek, žloutky, zbytek cukru, mléka, zchladlé máslo, sůl, kůru, rozinky s rumem a v robotu vypracujeme hladké těsto. Hněteme cca 10 minut. Necháme kynout 40 minut. Těsto „obrátíme“ a necháme kynout dalších 20 minut. Těsto si rozdělíme na poloviny. Z první poloviny uděláme 4 stejně velké díly. Pleteme první patro ze 4 „hadů“, které si vyválíme ve stejné délce. Pleteme pomocí techniky „levý přes pravý, pravý přes levý“. Z druhé poloviny těsta uděláme také 4 díly a ze tří upleteme klasický cop, který položíme na první upletené patro ze čtyř hadů. Poslední kousek těsta, který zbyl, si rozdělíme na dva kusy a upleteme spirálu, kterou položíme nahoru. Potřeme celým vejcem, posypeme nasekanými pekany a zapíchneme špejle. Necháme kynout dalších 20 minut. Pečeme 40 až 45 minut na 170 °C.

Čoko pomazánka

100 g mléčné čokolády
100 g 70% hořké čokolády
150 g smetany ke šlehání
25 g tekutého medu
35 g másla
100 g pražených arašídů

Svaříme smetanu s medem a máslem. Horkou smetanu nalijeme na rozlámanou čokoládu. Vymícháme dohladka. Rozmixujeme si ořechy dohladka. Mixujeme do té doby, než ořechy pustí olej. Čokoládu vymícháme s ořechy a směs dáme chladit do lednice.

Pomerančová marmeláda se zázvorem

500 g oloupaných pomerančů
30 g zázvoru
175 g krupicového cukru
7 g pektinu
10 ml citronové šťávy

V hrnci smícháme cukr s pektinem a přidáme pomeranč se zázvorem. Na slabším plameni za stálého míchání přivedeme směs k varu. Přidáme citronovou šťávu. Hotovou marmeládu přendáme do sklenice.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.