JanaOsobní výzvaII. řada

Vánočka od Jany

3 hodiny

Vánočka

230 ml plnotučného mléka
30 g čerstvého droždí
130 g krupicového cukru
370 g hladké mouky
145 g polohrubé mouky
5 g soli
2 g mletého muškátového oříšku
5 g vanilkového cukru
4 vejce (3 žloutky do těsta, jedno na potření a bílek na potření mezipater)
50 ml rumu (20 ml do těsta, 30 ml na namočení rozinek)
kůra z 1 citronu
120 g másla pokojové teploty
20 g rozinek
60 g celých loupaných mandlí

Do většího hrnku nalijeme asi 55 mililitrů vlahého mléka, do kterého rozdrobíme čerstvé droždí, přidáme lžičku krupicového cukru a lžičku mouky. Suroviny promícháme a necháme na teplém místě vzejít kvásek (10 až 15 minut). Mezitím si prosejeme 370 gramů hladké mouky a 145 gramů polohrubé mouky do mísy robotu, přidáme cukr, sůl, muškátový oříšek, vanilkový cukr a promícháme. Do sypkých surovin přidáme tři žloutky, rum, zbytek mléka, citronovou kůru a vzešlý kvásek. Hmotu zpracujeme do kompaktního těsta pomocí hákového nástavce robotu na třetí rychlostní stupeň (6 až 8 minut). Až bude těsto krásně spojené a bude se odlepovat od stěn mísy, začneme do něj přidávat změklé máslo po malých lžičkách. Další máslo přidáváme tehdy, až je předchozí dávka zcela zapracovaná do těsta. Po zapracování másla těsto hněteme dalších 6 až 8 minut, do té doby, než je krásně hladké.

Vypracované těsto přendáme do mísy na kynutí, zakryjeme utěrkou nebo přetáhneme potravinářskou fólií a necháme kynout na teplém místě, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem, to trvá přibližně 45 až 50 minut. Vykynuté těsto rozdělíme na požadovaný počet stejných dílů, ze kterých uděláme kuličky. Ty necháme ještě 5 minut odpočinout. Jednotlivé prameny vyválíme na stejnou délku a při pletení vánočky potíráme jednotlivá patra bílkem a prosypáváme rozinkami. Vykynutou vánočku potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme nahrubo nasekanými mandlemi. Nakonec vánočku vložíme do trouby předem rozehřáté na 180 °C (horkovzduch). Po vložení vánočky do trouby snížíme teplotu na 160 °C a pečeme přibližně 45 minut (dozlatova). V případě, že bude vánočka rychle tmavnout, zakryjeme ji alobalem.

Meruňková marmeláda

110 g čerstvých meruněk
80 g meruňkového pyré
30 g krystalového cukru
1 g pektinu
3 g citronové šťávy

Do hrnce dáme pyré, které lehce zahřejeme. Přidáme cukr promíchaný s pektinem a přivedeme k varu. Poté přidáme lžičku citronové šťávy a nakonec přidáme kostičky meruněk.

Švestková omáčka s oříšky

200 ml vody
35 g perníku
100 g sušených švestek
75 g sušených rozinek
20 g rybízové marmelády
20 g povidel
20 g krupicového cukru
5 g vanilkového cukru
5 g perníkového koření
75 g vlašských ořechů
25 g loupaných mandlí
25 g loupaných lískových oříšků
badyán

Do vody v kastrolku nastrouháme perník a necháme přijít k varu, poté přidáme sušené švestky a rozinky, které necháme chvilku provařit. Poté přidáme lžíci marmelády a povidel. Vaříme do té doby, než švestky změknou. Dosladíme, dochutíme a necháme vychladnout.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.