ZdeněkKreativní výzvaII. řada

Kuřecí empanada podle Zdeňka

3 hodiny

Těsto

350 ml vody
10 g cukru
750 g hladké mouky
43 g droždí
180 ml oleje
7 g soli
5 g sušené papriky

V troše vody, cukru a mouky vymícháme droždí. Z kvásku a ostatních surovin vypracujeme hladké těsto, které necháme kynout, až zdvojnásobí objem.

Náplň

500 g kuřecích prsou
2 větší cibule
10 g sušené papriky
150 g rajského protlaku
1 konzerva loupaných rajčat
7 g soli
30 g krystalového cukru
3 g pepře
5 g sušeného oregana
5 g sušeného tymiánu
1 konzerva sterilované kukuřice
1 větší kapie
2 stroužky česneku
olej

Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme sušenou papriku a rajský protlak. Pak přidáme maso nakrájené na kostky, udusíme, podlijeme plechovkou rajčat, dochutíme solí a cukrem a necháme vydusit, až se zredukuje tekutina. Přidáme koření a vypneme. Nakonec zamícháme kukuřici, na kostičky nakrájenou kapii a česnek. Necháme vychladnout.

Dekorace

4 vařená vejce
1 vejce na potření
olej na vymazání formy

Těsto rozdělíme na poloviny. První vyválíme a položíme na dno formy, kterou jsme vymazali olejem. Navrstvíme masovou náplň, na kterou poklademe nakrájená vařená vejce, a překryjeme vyválenou druhou polovinou těsta. Okraje spojíme a zbytky těsta použijeme na dekoraci. Horní těsto propíchneme vidličkou a potřeme vyšlehaným vejcem. Pečeme při 170 °C 30 minut dozlatova. Ozdoby na koláč vytvoříme z těsta z mouky, oleje, vody a soli.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.