VeronikaKreativní výzvaII. řada

Empanada od Veroniky

3 hodiny

Těsto

200 ml vlažné vody
30 g čerstvého droždí
500 g hladké mouky
1 lžička cukru
1 lžíce červené sladké papriky
1 vejce
8 lžic rostlinného oleje
1 lžíce himálajské soli

Do misky vlijeme 200 mililitrů vlažné vody, rozdrobíme droždí, přidáme lžíci hladké mouky a lžičku krupicového cukru, lehce promícháme, přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek (15 minut). Mezitím si dáme zbylou hladkou mouku do mísy od robotu, přidáme sladkou papriku, vejce, 3 lžíce oleje a po stranách sůl. Přidáme kvásek a cca 5 minut hněteme, dokud se těsto nespojí. Postupně pak přidáme zbytek oleje, každou lžíci necháme hezky zapracovat. Vláčné, hladké těsto přendáme do čisté mísy lehce vymazané olejem a necháme v teple hodinu kynout.

Náplň

500 g krůtích prsou
1 červená cibule
3 čerstvé červené papriky
3 velká masitá rajčata
3 řapíkaté celery
1 lžíce kukuřice (mražené nebo v plechovce)
sušené jalapeño papričky
3 lžíce sójové omáčky
himálajská sůl
2 stroužky česneku
mletý pepř
1 vejce
čerstvá hladkolistá petržel
olej na smažení

Vezmeme velkou hlubokou pánev typu wok a nalijeme do ní olej. Necháme nahřát a vsypeme na kostičky pokrájenou cibuli. Lehce restujeme. Přidáme krůtí maso nakrájené na malé nudličky a opět restujeme. Následně přidáme na kostičky pokrájené červené papriky, spařená a oloupaná rajčata a řapíkatý celer. Restujeme, dokud není maso měkké. Přidáme koření, kukuřici, orestujeme a necháme lehce vychladnout v pánvi. Nakonec přimícháme vejce a petrželku.

Dekorace

1 vejce na potření
černé olivy na zdobení

Vykynuté těsto rozdělíme na polovinu. Jednu část těsta rozválíme na plát velikosti plechu. Plech vyložíme pečicím papírem. Na dno položíme rozválené těsto a vytlačíme ho do stran po celé ploše plechu. Následuje náplň, kterou rovnoměrně rozprostřeme po celém těstě. Dále rozválíme druhou polovinu těsta, kterou pak přikryjeme náplň. Doprostřed uděláme ostrým nožem křížek, aby jím utekly všechny vzduchové bubliny. Důkladně obě části těsta po okrajích spojíme, aby nám náplň při pečení nevytekla ven, ale držela se uvnitř. Zbytky těsta okrájíme a použijeme na dekoraci (obilné klasy). Celý koláč pomažeme vejcem, ozdobíme. Troubu předehřejeme na 200 °C a empanadu pečeme zhruba 25 minut.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.