MartinaKreativní výzvaII. řada

Empanada od Martiny

3 hodiny

Těsto

750 g hladké mouky
375 ml vody
33 g droždí
45 ml řepkového oleje
10 g mleté uzené papriky
15 g himálajské soli

Mouku nasypeme do mísy, uděláme důlek, do kterého dáme trošku teplé vody a droždí, necháme vzejít. Následně přidáme zbytek surovin a vypracujeme těsto, které necháme na teplém místě kynout.

Náplň

600 g vepřové kotlety bez kosti
100 g cibule
150 g libové slaniny
200 g červené papriky (čerstvé)
200 g zelené papriky (čerstvé)
10 g himálajské soli
5 g mletého pepře
20 g krystalového cukru
30 g drcených rajčat
200 g nivy
15 g kremžské hořčice
2 stroužky česneku
bazalka
20 ml řepkového oleje

V pánvi na oleji orestujeme cibuli a slaninu, přidáme na malé nudličky nakrájenou kotletu, orestujeme. Přidáme papriky, sůl, pepř a zasypeme lžící cukru. Zkaramelizujeme a přidáme rajčata a ostatní suroviny a odstavíme.

Dekorace

žloutek na potření
česnek
oregano
sůl
olej

Po vykynutí rozdělíme těsto na dvě části. Vyválíme spodek koláče a přendáme na pečicí papír tak, aby okraje přesahovaly přes plech. Zbytek těsta odkrojíme a použijeme na dekoraci. Empanadu naplníme a uzavřeme druhou částí vyváleného plátu těsta. Okraje obou těst k sobě srolujeme. Dozdobíme dle vlastní inspirace, potřeme žloutkem a pečeme při 180 ËšC přibližně 30 minut. Po upečení natřeme směsí česneku, oregana, soli a oleje. Hotovou empanadu přendáme na servírovací podložku a necháme vychladnout.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.