MarkétaKreativní výzvaII. řada

Empanada podle Markéty

3 hodiny

Těsto

600 g hladké mouky
250 ml vody
1 lžička včelího medu
1 lžíce žitného kvásku
21 g čerstvého droždí
1 lžička soli
100 ml oleje (vznikne při dušení zeleninovomasové směsi)

Z vody, medu, droždí, žitného kvásku a trochy mouky uděláme řídké těsto a necháme vzejít. Do robotu prosejeme mouku a sůl, přidáme vzešlý kvásek a olej z náplně. Vypracujeme hladké těsto, které necháme nakynout (na dvojnásobek).

Tuňáková náplň

700 g žlutoploutvého tuňáka (steak bez kostí, chlazený)
100 ml olivového oleje
1 lžička soli
1 lžička pepře

Olej rozehřejeme, tuňáka nakrájíme na kostky a opečeme. Přidáme sůl a pepř. Přibližně za pět minut je ryba hotová. Necháme vychladit.

Zeleninová náplň

150 g vajec (cca 5 kusů)
500 g žluté cibule
300 g zelené italské papriky
200 g červené papriky (kapie)
1 palice čerstvého česneku
1 lžíce alpské soli
1 lžička čerstvě mletého pepře
1 lžička sladké papriky
1 lžička pálivé papriky
500 g čerstvých rajčat
2 lžíce rajčatového pyré
1 lžička krystalového cukru
olej

Vejce uvaříme natvrdo. Do velké pánve dáme olej, můžeme použít i olej po opečení tuňáka, přidáme nakrájenou cibuli, na kostičky nakrájené papriky, nadrobno nakrájený česnek, sůl a dusíme 30 minut. Poté přidáme koření a krátce orestujeme. Mezitím zbavíme rajčata slupky, nakrájíme je najemno, přidáme spolu s pyré a cukrem k zelenině a ještě 10 minut směs dusíme. Celou směs pak necháme v cedníku vykapat.

Dekorace

300 g hotového těsta
1 lžíce sladké papriky
1 lžíce olivového oleje

Zhruba polovinu těsta obarvíme paprikou (bude trochu tmavší). Z těsta nařežeme proužky a formičkami vyřežeme tvary na ozdobu. Zhruba polovinu těsta vyválíme a vložíme do koláčové formy (těsto musí přesahovat přes okraj, aby se empanada dala uzavřít). Na těsto rozložíme zeleninovou směs, poklademe do ní kousky tuňáka a vařených vajec. Nahoru dáme vyválený druhý plát těsta, uprostřed musí zůstat otvor. Celý koláč uzavřeme, aby náplň nevytekla. Bohatě ozdobíme vykrájenými květy a lístky, uprostřed uděláme mřížku. Pečeme přibližně půl hodiny. K servírování přidáme bílé francouzské víno.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.