JanaKreativní výzvaII. řada

Empanada s tuňákem od Jany

3 hodiny

Zeleninová náplň s tuňákem

150 ml olivového oleje
500 g bílé cibule
4 stroužky česneku
2 velké červené papriky
4 středně velká rajčata
55 g rajčatového protlaku
5 g mleté uzené papriky
5 g mleté sladké papriky
mletý pepř dle chuti
krupicový cukr dle chuti
jemná himálajská sůl dle chuti
200 g tuňáka v pikantním chilli oleji

Zeleninu nakrájíme na malé kostky. Na hlubokou pánev nebo do kastrolu nalijeme olivový olej, přidáme cibuli a česnek a necháme zesklovatět. Přidáme čerstvou papriku, smažíme ji asi 5 minut, poté přidáme rajčata, sůl, koření a vše povaříme. Přidáme rajčatový protlak a necháme podusit do stavu „sofrito“. Poté směs ochladíme a přes sítko necháme odtéct do misky olej, který následně použijeme do základního těsta.

Těsto

100 ml vody
8 g sušeného droždí
1/2 lžičky cukru
500 g pšeničné chlebové mouky
10 g mleté uzené papriky
10 g himálajské soli
100 ml olivového oleje odkapaného ze zeleninové směsi
100 ml suchého bílého vína
olivový olej na potření těsta při kynutí

Do hrnečku si odměříme asi 55 ml vlažné vody, přidáme sušené droždí, půl lžičky cukru a necháme odpočinout. Do mísy robotu si přesejeme všechny sypké suroviny, přidáme studený olej ze zeleninové směsi, víno, vzešlý kvásek a důkladně vypracujeme hladké těsto na střední otáčky pomocí háku (10 minut). Těsto vložíme do skleněné mísy vytřené olivovým olejem. Těsto potřeme olivovým olejem, mísu zakryjeme potravinovou fólií a necháme těsto kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem (35 minut).

Dekorace

1 vejce na potření

Dávka těsta je určena pro plech o rozměru 30 cm x 40 cm. Odpočaté těsto rozpůlíme a vyválíme si dva pláty na tloušťku 3 až 4 mm. Takto nachystané pláty dáme do chladničky nebo mrazáku, dle časových možností. Těsto ale nesmí zmrznout a zchladnout příliš, protože by mohlo dojít k popraskání při následujícím zpracování. Jeden vychlazený plát bude sloužit jako „dno“ empanady, které propícháme vidličkou a následně na něj naneseme zeleninovou náplň, na kterou poklademe okapaného tuňáka. Náplň nevrstvíme úplně do kraje, ale necháme si 1 až 2 cm na uzavření plátem na zakrytí. Druhý plát také propícháme vidličkou a přeneseme pomocí perforované podložky na první plát s náplní. Okraje potřeme lehce vodou, důkladně zmáčkneme prsty a ohneme směrem nahoru tak, aby náplň byla zcela uzavřena (technika „repulgue“). Do vrchního plátu vypíchneme pomocí formičky kolečko, nejlépe uprostřed, a následně dekorujeme těstem, které nám vzniklo při tvorbě dvou plátů. Během dekorování si necháme rozpálit troubu na 190 °C a pečeme asi 40 až 45 minut. Před vložením empanady do trouby ji potřeme rozšlehaným vejcem.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.