MarkétaOsobní výzvaII. řada

Palačinkový dort od Markéty

2 hodiny

Palačinky

360 g hladké mouky
3 vejce
3 žloutky
900 ml polotučného mléka
200 ml pomerančového likéru
špetka soli

Do mísy prosejeme mouku a sůl, do prohlubně vložíme vejce, žloutky a část mléka. Postupně zapracováváme mouku, přidáme zbytek mléka a domícháme. Necháme odležet. Každou hotovou palačinku na pánvi polijeme likérem a flambujeme.

Jablečná náplň

1000 g jablek vhodných k rozvaření
400 g krystalového cukru
300 g loupaných vlašských ořechů
250 ml 100% jablečné šťávy
100 ml šťávy z citronu
20 g celé skořice
20 g celého hřebíčku

Oloupeme a nakrájíme jablka na kousky. Z cukru uděláme světlý karamel, přidáme nahrubo nasekané ořechy. Zamícháme a přidáme jablečnou šťávu, jablka, citronovou šťávu a koření. Dusíme po dobu, než se směs rozvaří. Necháme vychladit. (Je možné použít již hotovou zavařeninu.)

Pomerančová náplň

500 g pomerančové marmelády
50 ml pomerančového likéru

Do marmelády vmícháme pomerančový likér.

Pomerančové plátky

300 g bio pomerančů
250 ml vody
300 g krupicového cukru
20 g mleté skořice
20 g celého hřebíčku

Vodu svaříme s cukrem na hustý sirup, přidáme koření. Pomeranče nakrájíme na tenké plátky a 5 minut povaříme v cukrovém rozvaru. (V ideálním případě by se měly louhovat přes noc.) Necháme okapat.

Dekorace

bílky s cukrem (na 1 bílek asi 50 g cukru)
100 g loupaných vlašských ořechů

Bílky s cukrem ušleháme. Jednotlivé palačinky klademe na sebe a střídáme pomerančovou a jablečnou náplň. Horní část ozdobíme sněhem z bílků, plátky pomerančů a vlašskými ořechy.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.