VeronikaKreativní výzvaII. řada

Veroničin perníkový skleník

3,5 hodiny

Perník

900 g hladké mouky
400 g krupicového cukru
300 g másla
200 g 33% smetany
200 g lesního tmavého medu
2 lžičky kypřicího prášku
3 lžičky mleté skořice
2 lžičky perníkového koření

V hrnci rozpustíme máslo a cukr. Odstavíme a vmícháme smetanu a med – necháme lehce vychladnout. Do mísy od robotu odvážíme mouku s kypřicím práškem, perníkovým kořením a skořicí. Tekutou směs vlijeme do mouky a vypracujeme kompaktní těsto, které vyválíme na placku, zabalíme do fólie a dáme do lednice ztuhnout.

Po částech vyvalujeme těsto, které přeneseme na plech vyložený pečicím papírem a vyřezáváme z něj podle šablony části skleníku. Nezapomeneme na podstavec. Pečeme při 175 °C cca 9 minut. Pokud budou po upečení nerovnosti nebo těsto bude více nafouklé, přejedeme upečený perník válečkem a tím se nerovností zbavíme.

Cukrová poleva na zdobení

300 g moučkového cukru
90 g bílků
20 g kakaa

Vyrobíme si dva druhy cukrové polevy. Jedna bude tužší a bude dobarvená kakaem. Ta nám bude sloužit ke slepování jednotlivých částí. Druhá bude řidší a bude bílá a ta bude sloužit ke zdobení skleníku.

Připravíme si polovinu moučkového cukru, kakao a k nim přidáváme bílky a mícháme. Přidáváme tolik bílků, dokud nemáme požadovanou hustotu první polevy na slepování, to znamená tuhou asi jako pasta. Druhá poleva se připraví stejně, jen bude řidší.

Jedlá hlína

240 g 54,5% hořké čokolády
240 g krupicového cukru
120 ml vody

Do hrnce dáme vodu a cukr a necháme rozpustit. Pokračujeme v zahřívání. Jakmile začne cukr jemně karamelizovat, nasypeme čokoládu, rychle mícháme, aby se vytvořila drobenka, a stáhneme z ohně. Vysypeme na pečicí papír, necháme vychladnout a rozdrolíme.

Dekorace

100 g mixu jedlých květin
4 balíčky plátkové želatiny (na okna skleníku)

Jednotlivé části upečeného perníku zbrousíme, aby byly hrany ostré. Připravíme si upečený základ – podstavec. Části skleníku ozdobíme řidší polevou. Plátková želatina nám bude sloužit jako okna skleníku, která přilepíme tuhou bílkovou polevou. Na podstavec nalepíme obvodové zdi skleníku. Dovnitř nasypeme jedlou hlínu a dozdobíme jedlými květy. Potom slepíme zbývající části skleníku. Jednotlivé části můžeme podpírat špejlemi nebo skleničkou, dokud nezaschnou, aby se nám stavba nezhroutila.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.