MarkétaKreativní výzvaII. řada

Šmoulí vesnička od Markéty

3,5 hodiny

Perník

1500 g hladké mouky
700 g moučkového cukru
8 vajec
100 g škvařeného sádla
8 lžic květového medu
2 lžičky jedlé sody
23 g perníkového koření
1 vejce na potření
50 g sádla na vytření formy

Část mouky prosejeme do mísy, přidáme všechny sypké suroviny a potom med, vejce a sádlo. Umícháme v robotu K metlou a postupně přisypáváme zbytek mouky, až vznikne tuhé hladké těsto. Těsto vyklopíme na vál a ručně do něj zapracujeme zbytek mouky. Hotové těsto je nezbytně nutné nechat alespoň 12 hodin odpočívat v chladu!

Dobře odležené perníkové těsto postupně vyválíme, vykrájíme a pečeme na formách. Drobné dekorace a prvky upečeme na plechu. Před pečením potřeme perník rozšlehaným vejcem. Pečeme na 180 °C, doba závisí na velikosti formy (formy před pečením vytřeme sádlem).

Bílková poleva

500 g moučkového cukru
3 bílky

Cukr velmi pečlivě několikrát přesejeme (proces zabere hodně času, špatně přesátý cukr způsobuje problémy při dekoraci). Umícháme bílek s trochou cukru, cukr postupně přidáváme do zahuštění. Nešleháme!

Dekorace

cukrové zdobení

Jednotlivé perníkové díly seřízneme a lepíme dle potřeby k sobě bílkovou polevou a stavbu jistíme krejčovskými špendlíky, než poleva zatuhne. Po sestavení domečků je přilepíme k perníkové podložce a doplníme je již nazdobenými detaily (okna, dveře, komín, šmoulové, kapradí, květiny apod.).

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.