JanaKreativní výzvaII. řada

Perníková farma od Jany

3,5 hodiny

Perník

125 g másla
200 g medu
10 vajec (8 do těsta, 2 na potření)
500 g moučkového cukru
1300 g hladké mouky + na podsypání
125 g polohrubé mouky
10 g kakaa
4 lžičky jedlé sody
1 balíček perníkového koření

Máslo s medem si opatrně rozpustíme a za občasného míchání zchladíme asi na 36 °C. Osm celých vajíček vyšleháme s cukrem do husté pěny. Vychlazenou medovomáslovou směs nalijeme do vyšlehané vaječné pěny a lehce prošleháme. Do velké mísy si odvážíme zbytek sypkých surovin a alespoň jednou řádně promícháme a prosejeme. Spojíme sypkou a tekutou část a vypracujeme těsto, které si během hnětení lehce podsypáváme. Množství mouky závisí na velikosti vajec a na tom, jakou savost má mouka. Perníkové těsto rozválíme na plát silný asi 0,5 cm na pečicí papír, vypícháme potřebné tvary a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 10 minut.

Bílková poleva

500 g pudrového cukru
4 bílky
citronová šťáva

Několikrát prosejeme cukr a přecedíme citronovou šťávu (je to opravdu důležité). Do misky dáme bílky a pomocí vařečky mícháme s devíti lžícemi cukru. Trvá to asi 10 minut. Směs by měla mít podobu bílé řídké kaše. Poté přidáme asi 3 lžíce citronové šťávy a dohušťujeme sníh cukrem tak, jak potřebujeme.

Jednotlivé vychlazené díly perníkové farmy nazdobíme a opatrně slepíme bílkovou polevou. V první řadě slepíme obvodové zdi, poté přilepíme střechu. Všechny kusy postupně zafixujeme špendlíky, které po zaschnutí odstraníme. Mezitím co nám zasychá bílková poleva jako pojivo perníkové stavby, naředíme zbytek sněhu kapkami citronové šťávy a dozdobíme si perníčky, které budou dekorovat okolí.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.