Zdeňkova bublanina s ovocem

2 hodiny
Těsto
4 vejce
250 g krupicového cukru
špetka soli
100 g másla
1 vanilkový lusk
výluh z tonka bobů (možno nahradit nastrouháním 1/2 tonky)
1 lžička aroma růžové vody
1 citron
200 g řeckého jogurtu
300 g polohrubé mouky
1/2 kypřicího prášku
Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Bílky vyšleháme s polovinou cukru a špetkou soli. Žloutky se zbylým cukrem a máslem utřeme do pěny, přidáme dřeň z jednoho vanilkového lusku, výluh z tonka bobů, růžovou vodu, kůru z citronu, šťávu z poloviny citronu, jogurt a mouku s kypřicím práškem. Nadvakrát přimícháme vyšlehaný sníh.
Drobenka
100 g másla
100 g krupicového cukru
200 g hladké mouky
1 lžička skořice
špetka soli
Máslo, cukr, mouku, skořici a sůl zpracujeme prsty na drobenku, kterou dáme do lednice.
Dekorace
100 g sušených meruněk
125 g borůvek
200 g jahod
višně z kompotu (bez pecek)
100 g plátků mandlí
Na promazaný a vysypaný plech o rozměrech 25 cm x 35 cm vylijeme těsto, poklademe ho nakrájeným ovocem a posypeme drobenkou a plátky mandlí. Pečeme 45 minut na 175 °C (horký vzduch).
Dip
200 g šlehačky
200 g řeckého jogurtu
vanilka
jahody
Na dekorativní dip smícháme šlehačku, jogurt a vanilku dohromady, poklademe jahodami.
Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.