Pistáciový dort od Dominiky

4 hodiny
Těsto
720 g hladké mouky
720 g změklého másla
600 g 15% zakysané smetany
300 g bílé čokolády (pecky)
300 g třtinového cukru
200 g nahrubo nasekaných pistácií
9 vajec
16 g jedlé sody
12 g kypřicího prášku
větší špetka soli
Troubu předehřejeme na 170 °C. Korpusy si upečeme raději nadvakrát. Tudíž vytváříme těsta z poloviny dávky. Máslo rozpustíme v rendlíku a přelijeme jím bílou čokoládu, počkáme minutu a pak řádně promícháme. Vejce spolu s cukrem šleháme do husté pěny a pak do ní po lžících zašleháme máslo s čokoládou. Mouku spolu s kypřicím práškem, solí a sodou prosejeme, přidáme nasekané pistácie a střídavě se zakysanou smetanou do pěny opatrně vařečkou zamícháme. Nalijeme do dvou forem a dáme na cca 30 minut péct. Vychladíme a dvakrát prokrojíme. Opakujeme postup s druhou polovinou ingrediencí.
Krém z mascarpone
1400 g mascarpone
800 g 33% smetany ke šlehání
200 g pistáciové pasty
100 g moučkového cukru
rybízová marmeláda
Mascarpone zašleháme s cukrem a pistáciovou pastou, potom přidáme šlehačku a vyšleháme. Prořízlé korpusy nejprve potřeme marmeládou a potom pomocí trezírovacího sáčku rovnoměrně naneseme krém, uhladíme, přiklopíme a pokračujeme. Dáme vychladit.
Bílkovomáslový krém
600 g změklého másla
340 g krupicového cukru
180 g bílků
gelové potravinářské barvy (vínová, červená, žlutá, hnědá, černá, modrá, šedá, fialová)
Ve vodní lázni bílky s cukrem zahřejeme na 71 °C, přelijeme do čisté mísy a šleháme 15 minut na maximální otáčky, pak na nízké otáčky zašleháme máslo a vyšleháme dohladka. Krém si rozdělíme do mističek, obarvíme a pak na podložce barvy ještě mícháme do požadovaných odstínů.
Dekorace
50 g vyloupaných pistácií vcelku
zlatá prachová barva
vodka
Vychlazené a krémem slepené korpusy pomažeme bílkovomáslovým krémem obarveným do šedých odstínů. Uhladíme, dáme na chvíli vychladit, poté znovu uhladíme. Mezitím si nachystáme a rozetřeme barvy a odstíny, jaké chceme, na podložku, pomáháme si špachtlemi. Na dort pomocí špachtlí nanášíme krém a snažíme se, aby odstíny k sobě celkově ladily. Sem tam můžeme nalepit pistácie. Po dokončení dáme na chvilinku vychladit a pak ještě smícháme zlatý perleťový prach s vodkou a štětcem dozdobíme.
Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.