ZuzanaKreativní výzvaII. řada

Zuzanin mrkvový dort

4 hodiny

Těsto

520 g hladké mouky
2 lžičky jedlé sody
3 lžičky kypřicího prášku
1 lžička soli
4 lžičky skořice
8 vajec
620 g krupicového cukru
480 g rozpuštěného, vychlazeného másla
vanilka
680 g nastrouhané mrkve
200 g mletých ořechů (vlašské, pekanové)
olej ve spreji na vymazání forem

Formy (4) vymažeme olejem a vyložíme pečicím papírem (spodek i strany). Troubu předehřejeme na 170 °C. V míse smícháme mouku, sodu, kypřicí prášek, sůl, skořici a necháme stranou. V robotu šleháme balonovou metlou vejce asi minutu, poté asi natřikrát zašleháme cukr a vyšleháme do pěny (7 minut). Poté, za stálého šlehání, přiléváme rozpuštěné máslo a vanilku. Nakonec pomocí stěrky (K metly) vmícháme moučnou směs, ořechy a mrkev. Rozdělíme do forem (cca po 750 g) a necháme upéct (cca 45 až 55 minut).

Smetanový karamel

220 g krupicového cukru
6 lžic vody
245 g 30% až 40% smetany, ohřáté
5 g přírodní vanilkové esence

Do vyššího rendlíku nasypeme cukr, přilijeme vodu a necháme při vysoké teplotě tavit. Až dosáhne karamel jantarové barvy, přilijeme smetanu (ohřátou) a metlou vymícháme hladký karamel. Nakonec vmícháme i vanilkovou esenci.

Krém dovnitř dortu

750 g mascarpone
260 g tučného tvarohu
150 g moučkového cukru
5 g přírodní vanilkové esence

Mascarpone smícháme s tvarohem a cukrem a vyšleháme balonovou metlou hladký krém. Přidáme vanilkovou esenci.

Krém na obmazání

7 bílků
350 g krystalového cukru
špetka soli
560 g másla pokojové teploty

V míse od robotu zahřejeme bílky s cukrem a solí ve vodní lázni na 71 °C. Sejmeme je z páry a na nejvyšší otáčky šleháme cca 7 minut. Snížíme rychlost a zašleháme kousky změklého másla. Krém po stranách promícháme a na nejvyšší otáčky prošleháme.

Dekorace

100 g jahod
100 g borůvek
100 g malin
100 g ostružin
čerstvé květiny
potahovací hmota, 6 barev po 250 g

Upečené korpusy necháme vychladit a popřípadě je seřízneme dorovna. Rozřízneme je na polovinu. Postupně je promazáváme krémem (po kraji mantinel z bílkovomáslového krému), uprostřed nejprve karamel a poté mascarponový krém. Sestavíme dort, který nahoře a po stranách obmažeme bílkovomáslovým krémem. Necháváme ho postupně mezi vrstvami chladit. Mezitím si rozválíme potahovací hmotu na tenké pláty, ze kterých vykrojíme jednotlivé trojúhelníkové části. Celý povrch dortu oblepíme těmito trojúhelníky, podle fantazie střídáme barvy. Nakonec dort dozdobíme čerstvým ovocem a živými květy.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.