VeronikaKreativní výzvaII. řada

Veroničin dort s tropickým ovocem

4 hodiny

Korpus

8 vajec
300 g hladké mouky
270 g krupicového cukru
75 ml rostlinného oleje
citronová kůra
mletá vanilka

Oddělíme bílky od žloutků. V míse od robotu vyšleháme bílky za postupného přidávání cukru do pevného sněhu. Ve druhé míse mezitím vyšleháme žloutky se lžící cukru, citronovou kůrou a vanilkou. Obě hmoty lehce spojíme. Nadvakrát vmícháme prosátou mouku a olej. Těsto rozdělíme rovnoměrně do dvou forem a dáme péct do trouby na 175 °C cca 25 minut. Vyzkoušíme špejlí.

Maracuja curd

80 g marakujového pyré
80 g krupicového cukru
80 g žloutků
60 g čerstvého másla
2 čerstvé marakuji

Do mísy dáme všechny suroviny kromě másla. Ve vodní lázni mícháme do zhoustnutí. Kaši necháme lehce vychladnout a tyčovým mixérem zašleháme máslo. Dáme do lednice vychladit.

Kokosový krém

750 g smetany
390 g bílé čokolády
80 g strouhaného kokosu
300 g mascarpone
2 lžičky kokosového aroma

Smetanu zahřejeme v hrnci spolu s nastrouhaným kokosem. Vylijeme horké na čokoládu, přidáme kokosové aroma a tyčovým mixérem důkladně prošleháme. Přikryjeme fólií přímo na tekutinu a dáme co nejvíc vychladit. Po vychlazení vyšleháme s mascarpone do pevného krému.

Mangové želé

600 g čerstvého manga
100 g mangového pyré
100 g marakujového pyré
50 g krystalového cukru
20 g želatiny + 60 ml vody

Želatinu vysypeme do misky a zalijeme studenou vodou. Oloupeme a nakrájíme mango na kostičky a povaříme s mangovým i marakujovým pyré a cukrem tak, aby mango změklo. Vychladíme cca na 60 °C a přidáme želatinu. Promícháme a dáme vychladit do lednice, aby směs ztuhla.

Dekorace

360 g másla
220 g cukru
120 g bílků
gelové barvy

Do velké mísy od robotu dáme bílky a cukr a nad párou zahřejeme. Občas promícháme metlou. Teploměrem si ověříme teplotu 72 °C. Když je hotovo, dáme do robotu a při nejvyšších otáčkách šleháme cca 10 minut. Potom snížíme otáčky na střední a šleháme s postupným přidáváním másla pokojové teploty (na kousky). Každý kousek másla řádně zašleháme. Nakonec našleháme opět pár minut na maximum. 3/4 krému obarvíme nazeleno a 1/4 krému nameruňkovo.

Vychlazené korpusy dvakrát prokrojíme. Potřebovat budeme 5 korpusů. Spodní část korpusu položíme na bílou pevnou podložku a pomažeme částí maracuja curd. Poté naneseme 1/4 kokosového krému a 1/4 mangového želé. Přiklopíme druhou část korpusu a postupujeme stejně tak dlouho, dokud nespotřebujeme všechny korpusy. Celý dort omažeme trochou kokosového krému a dáme vychladit do lednice.

Dort vyndáme z lednice a postavíme na otočný stojan. Celý dort pomažeme zeleným sněhovým krémem. Dáme vychladit do lednice.

Vezmeme ornamentální podložku a z krému meruňkové barvy vytvoříme přes šablonu ornamenty po celém dortu. Zbytek zeleného krému dáme do sáčku se zdobicí špičkou a vytvoříme na horní části zdobení, které posypeme zlatou dekorací.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.