MartinKreativní výzvaII. řada

Martinův dort s ananasem

4 hodiny

Korpus

12 vajec
400 g hladké mouky
360 g krupicového cukru
100 ml řepkového oleje
2 balíčky vanilkového cukru
2 lžičky citronové kůry

Bílky nejdříve vyšleháme samostatně do řídké pěny, pak přidáme cukr a ušleháme pevný sníh. Žloutky rozšleháme metličkou s vanilkovým cukrem a citronovou kůrou. Pak je zašleháme do bílků, zlehka vmícháme prosátou mouku a nakonec olej. Hmotu ihned naplníme do tří dortových ráfků s průměrem 15 cm, které jsme na dně vystlali pečicím papírem. Pečeme v troubě předehřáté na 170 °C asi 35 minut. Po upečení necháme korpus zhruba 10 minut chladnout v ráfku, poté ho sejmeme. Na kovové mřížce necháme korpus úplně vychladnout. Poté každý korpus jednou vodorovně prokrojíme, aby vzniklo celkem 6 plátů (ze tří korpusů).

Náplň

600 g másla
600 ml mléka
200 g krupicového cukru
2 balíčky vanilkového pudinkového prášku
2 balíčky vanilkového cukru
gelová barva černá
200 g rybízového džemu
400 g ananasového kompotu

Z mléka, cukru, vanilkového cukru a vanilkového pudinkového prášku uvaříme hustý pudink, který necháme za stálého míchání vychladnout. Pak ho rozšleháme elektrickým šlehačem, přidáme změklé nakrájené máslo a vyšleháme na hladký krém. 3/4 krému použijeme na promazání jednotlivých vrstev a na omazání dortu. Zbylou 1/4 krému obarvíme černou barvou. Černý krém pak použijeme na omazání vrchní části.

Spodní vrstvu korpusu potřeme lehce džemem a na něj rozetřeme 1/6 krému, na něj poklademe část ananasu najemno nakrájeného na kousky. Na krémovou vrstvu položíme druhý díl korpusu a pokračujeme ve stejném postupu při vrstvení. Dort omažeme poslední 1/6 světlého krému a necháme zachladit (protože je dort vysoký, je lepší zachladit zvlášť poloviny dortu, které poté spojíme v jeden vysoký). Poté naneseme vrch dortu a jeho horní polovinu obmažeme tmavým krémem a dáme do lednice zatuhnout. Během chlazení dortu si připravíme krém na abstraktní dekorace.

Dekorace

100 g 33% smetany ke šlehání
70 g mascarpone
35 g krupicového cukru
žlutá potravinářská barva
zlaté cukrové perly

Do mísy dáme smetanu, mascarpone a cukr a vyšleháme v robotu dotuha. 1/4 krému si odložíme do jiné misky a obarvíme nažluto.

Za pomoci cukrářského sáčku s tenkou hladkou špičkou malujeme bílým mascarponovým krémem na vrch dortu kontury květin, dále žlutým krémem okolo celého dortu abstraktní ornament v podobě spirál, které jdou za sebou. Kontury květin na vrchu dortu ještě pomocí štětce opatrně rozetřeme směrem dovnitř květiny. Přímo do středu květiny vmáčkneme zlatou cukrovou perlu. Dort po dokončení dekorace necháme v lednici zatuhnout.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.