ZdeněkKreativní výzvaII. řada

Zdeňkova dortová lízátka

3,5 hodiny

Světlý korpus

5 vajec
3 g soli
150 g krupicového cukru
175 g hladké mouky

Bílky šleháme se solí a cukrem do tuhého sněhu, zamícháme žloutky a mouku. Pečeme při 170 °C cca 30 minut. Korpus po upečení rozdrobíme.

Tmavý korpus

250 g másla
250 g krupicového cukru
5 vajec
200 g mouky
50 g kakaa
5 g soli
6 g kypřicího prášku

Máslo s cukrem utřeme do pěny, postupně zašleháme vejce a nakonec zamícháme mouku s kakaem, solí a kypřidlem. Pečeme cca 40 minut při 170 °C.

Náplň

350 g másla
400 g 52% čokolády
100 g sekaných mandlí
výluh z tonka fazole
100 g kandované pomerančové kůry
1 pomeranč
3 g kajenského pepře
200 g marcipánu
300 g bílé čokolády
100 g strouhaného kokosu
100 g juzu pasty

Tmavý rozdrobený korpus smícháme se 150 gramy rozpuštěného másla, tmavou čokoládou a rozdělíme na 3 díly. Do jednoho dílu přidáme kousky mandlí a tonka výluh, do druhého dáme kandovanou kůru a šťávu z pomeranče a do třetího přidáme kajenský pepř. Z jednotlivých směsí tvarujeme kuličky. Kuličky s pepřem ještě obalíme v marcipánu.

Bílý korpus rozdrobíme a smícháme s 200 gramy rozpuštěného másla a s bílou čokoládou. Rozdělíme na dva díly, do jednoho přidáme kokos a do druhého yuzu pastu dle chuti. Všechny kuličky necháme zatuhnout.

Dekorace

300 g 52% čokolády
300 g bílé čokolády
200 g kakaového másla
50 g krystalového cukru
barva do čokolády (bílá, růžová)
zlatá prášková barva
tyčky

Čokolády rozpustíme a použijeme na zapíchnutí tyček. Necháme zatuhnout. Čokolády pak naředíme kakaovým máslem a jednotlivá lízátka v nich obalujeme, dekorujeme a sypeme.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.