VeronikaKreativní výzvaII. řada

Dortová lízátka od Veroniky

3,5 hodiny

Red velvet lízátka

40 g másla
100 g cukru
85 g hladké mouky
80 g kysaného podmáslí
1 vejce
7 g kakaa
1/2 lžičky sody
1/2 lžičky vinného octa
gelová barva ruby

Změklé máslo vyšleháme ručním mixérem, přidáme cukr a zašleháme. Následně přidáme vejce a opět zašleháme. Červenou barvu přidáme do podmáslí a rozmícháme. Střídavě do vyšlehané směsi přidáváme podmáslí a prosátou mouku s kakaem. Vše společně vyšleháme do hladkého těsta. V malé mističce smícháme vinný ocet se sodou, směs zabublá a rychle ji přidáme do těsta a stěrkou promícháme. Těsto nalijeme do malé dortové formy (průměr 15 cm) a pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C zhruba 15 minut. Zkusíme špejlí.

Náplň na red velvet lízátka

150 g krémového sýru
100 g smetany
lžička krupicového cukru

V misce vyšleháme sýr se smetanou a cukrem.

Dekorace na red velvet lízátka

50 g bílé čokolády (na tyčky)
300 g bílé čokolády
15 g kakaového másla
zlatý papír
zlatá stužka
tyčky

Vychladlý korpus natrháme na kousky do misky. Ke korpusu přidáme sýrovou náplň a promícháme. Vytvarujeme stejně velké kuličky. Čokoládu dáme do misky a ve vodní lázni rozpustíme. Do čokolády namočíme špičku tyčky na dortová lízátka a zapíchneme do kuličky. Takto připravené kuličky dáme na chvíli do lednice zatuhnout.

Rozehřejeme čokoládu spolu s kakaovým máslem, přelijeme do vysokého hrnečku a jednotlivá lízátka v něm namočíme, oklepeme a zapíchneme do polystyrenové kostky, aby čokoláda na lízátkách zatuhla. Ozdobíme kouskem zlatého papíru a zlatou stužkou.

Citronovomaková a kakaová lízátka

260 g hladké mouky
200 g bílého jogurtu
120 g krystalového cukru
2 vejce
40 ml slunečnicového oleje
2 lžičky kypřicího prášku
20 g kakaa
2 lžíce uvařené rozpustné kávy
8 g mletého máku
1,5 lžíce citronové šťávy
kůra z půlky citronu

V míse od robotu vyšleháme vajíčka s cukrem do pěny. Přilijeme olej, promícháme balonovou metlou a následně přidáme jogurt. Vše důkladně zamícháme. Přidáme prosátou mouku s kypřicím práškem a vyšleháme. Takto teď těsto rozdělíme do dvou misek přesně napůl. Do jedné misky dále přidáme citronovou šťávu, nastrouhanou kůru a mák. Do druhého těsta přidáme kávu a kakao. Obě těsta důkladně prošleháme. Rozdělíme do dvou forem vyložených pečicím papírem (průměr 15 cm) a pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C asi 30 minut. Zkontrolujeme špejlí.

Náplň na citrnovomaková lízátka

80 g bílé čokolády
50 g smetany
2 lžičky citronové šťávy

Smetanu nahřejeme pod bod varu společně s citronovou šťávou a vylijeme na čokoládu. Stěrkou důkladně promícháme, aby se čokoláda rozpustila.

Dekorace na citronovomaková lízátka

250 g bílé čokolády
10 g kakaového másla
dekorativní cukr
tyčky

Do misky rozdrobíme vychladlý citronovomakový korpus. Přidáme do něj krém a promícháme. Vytvarujeme kuličky. Rozpustíme trochu čokolády, do které namočíme tyčky od lízátek, které píchneme do kuliček. Kuličky vložíme do mrazáku. Mezitím si připravíme polevu. Rozpustíme čokoládu s kakaovým máslem. Nalijeme do vyššího hrnku. Jednotlivá lízátka máčíme v polevě, necháme okapat a obalíme v dekorativním cukru. Zapíchneme do připraveného stojanu a ozdobíme mašličkou z lýka.

Náplň na kakaová lízátka

80 g hořké čokolády
80 g smetany
8 višní
100 ml likéru

Smetanu zahřejeme pod bod varu a zalijeme čokoládu. Stěrkou vymícháme dohladka.

Višně dáme do misky a zalijeme likérem. Necháme marinovat.

Dekorace na kakaová lízátka

250 g hořké čokolády
10 g kakaového másla
70 g mrazem sušených višní
tyčky

Do mísy rozdrobíme vychladlý kakaový korpus. Přidáme náplň a důkladně promícháme. Vytvarujeme kuličky, do kterých natlačíme višeň marinovanou v likéru. Kuličky dáme na chvilku do lednice. Mezitím si rozpustíme trochu čokolády. Namočíme do ní tyčku, kterou pak píchneme do kuličky. Dáme na chvilku do lednice. Mrazem sušené višně umixujeme na prach. K čokoládě přidáme kakaové máslo a společně rozpustíme. Polevu nalijeme do vysokého hrnečku. Jednotlivé kuličky namáčíme do polevy a obalujeme v sušených višních.

Kokosová lízátka

130 g kondenzovaného mléka
70 g strouhaného kokosu
30 g mandlové mouky
15 g kokosového oleje
6 g kokosového aroma
15 g bílé čokolády
tyčky

Do mísy dáme kondenzované mléko, strouhaný kokos, kokosový olej, mandlovou mouku a aroma a vypracujeme hmotu. Tu dáme ztuhnout do lednice. Když je kokosová hmota tuhá, vytvarujeme kuličky. Rozehřejeme čokoládu, do které namočíme tyčky na lízátka. Ty zapíchneme do kuliček. Dáme do mrazáku a připravíme si polevu.

Zrcadlová poleva na kokosová lízátka

150 g krupicového cukru
100 ml vody
100 g kondenzovaného mléka
175 g bílé čokolády
10 g práškové želatiny
60 ml vody
gelová barva ruby

Cukr, vodu a kondenzované mléko dáme do hrnce a přivedeme k varu. Bílou čokoládu nasypeme do mísy. Práškovou želatinu smícháme se studenou vodou a necháme nabobtnat. Horkou směs s kondenzovaným mlékem stáhneme z plotny, přidáme želatinu a mícháním necháme rozpustit. Takto vlijeme na bílou čokoládu. Necháme chvíli rozpustit, poté promícháme, přidáme gelovou barvu a tyčovým mixérem prošleháme dohladka. Necháme vychladit na aplikační teplotu, průběžně mícháme.

Dekorace na kokosová lízátka

cukrové zdobení

Lízátka jedno po druhém namáčíme do zrcadlové polevy, necháme lehce okapat a zapíchneme do připraveného polystyrenu. Po mírném zatuhnutí dozdobíme cukrovým zdobením.

Brownie lízátka

100 g 70% hořké čokolády
125 g másla
180 g krupicového cukru
40 g kakaa
35 g hladké mouky
1/2 lžičky kypřicího prášku
100 g vajec

V misce ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s máslem a necháme vychladnout. Do druhé mísy nasypeme všechny suché suroviny a promícháme. Do vychladlé čokolády všleháme ručně po jednom vejce. Postupně budeme přidávat sypkou směs a vše řádně ručně prošleháme. Těsto dáme do dortové formy o průměru 15 cm vyložené pečicím papírem a pečeme v rozpálené troubě na 180 °C cca 20 minut. Vyzkoušíme špejlí.

Náplň do brownie lízátek

80 g hořké čokolády
80 g smetany
50 g křupavého arašídového másla

Smetanu zahřejeme pod bod varu a nalijeme na čokoládu. Promícháme stěrkou, až se smetana s čokoládou spojí do hladkého krému, přidáme arašídové máslo. Vše spojíme opět stěrkou.

Dekorace na brownie lízátka

200 g bílé čokolády
15 g kakaového másla
zelená barva (rozpustná v tucích)
tyčky

Do mísy rozdrobíme vychladlý brownie korpus. Přidáme náplň a důkladně promícháme. Vytvarujeme kuličky a dáme je na chvilku do lednice. Mezitím si rozpustíme čokoládu. Namočíme do ní tyčku, kterou pak píchneme do kuličky. Dáme na chvilku do lednice. Vychlazené kuličky namočíme do polevy (rozpuštěná čokoláda s kakaovým máslem) s kapkou zelené barvy. Necháme lehce okapat a zapíchneme do polystyrenové kostky, aby čokoláda zatuhla.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.