MartinaKreativní výzvaII. řada

Dortová lízátka podle Martiny

3,5 hodiny

Skořicová lízátka

62 g hladké mouky
40 g krupicového cukru
40 g másla
1/2 vejce
20 ml plnotučného mléka
1 g kypřicího prášku
1 g himálajské soli
perníkové koření / skořice

Máslo vyšleháme s cukrem a přidáme ostatní suroviny. Pečeme v „cakepopíku“ asi 8 minut.

Dekorace na skořicová lízátka

250 g mléčné čokolády
20 g kakaového másla (pecky)
20 g hořké čokolády
10 g drcených pistácií
lízátkové špejle

Nad vodní lázní rozpustíme čokoládu s kakaovým máslem a vychladíme na 28 °C. Do každé kuličky napíchneme tyčinku namočenou v čokoládě a necháme zchladit, pomůže mrazák. Pak čokoládu nalijeme do hrníčku, do kterého následně namáčíme dortová lízátka. Oklepeme přebytečnou čokoládu a zapíchneme do stojanu. Jakmile čokoláda zatuhne, rozehřejeme hořkou čokoládu, pomocí cukrářského sáčku uděláme cákance a lízátka posypeme drcenou pistácií.

Lízátka à la růže

80 g hořké čokolády
50 g 40% smetany ke šlehání
8 g másla

Z ingrediencí připravíme ganáž tak, že zahřejeme smetanu pod bod varu a přelijeme jí pecky čokolády. Přidáme máslo a vymícháme v hladkou konzistenci. Necháme při pokojové teplotě vychladit.

Dekorace na lízátka à la růže

20 g hořké čokolády k namočení špejle
lízátkové špejle

Korpus rozdrobíme, spojíme s ganáží, hmotu napíchneme na lízátkové špejle (konec namočíme do čokolády, aby lépe držel), ze hmoty vytvarujeme kužel, dáme zatuhnout.

Krémem uděláme na lízátka okvětní lístky růží a lístky. Krém vložíme do cukrářského sáčku tak, aby červený krém byl na povrchu a bílý pod ním. Vytvoří nám tak barevný efekt růže. Na vychladlé kužely uděláme základní „povlak“, objedeme kužel hladkou cukrářskou špičkou kolem dokola. Poté už děláme styl okvětních lístků. Na závěr zeleným krémem vytvoříme zespodu lístky. Dáme vychladit. Z pracovního polystyrenu přendáme na polystyren obalený zeleným krepovým papírem, se stužkou.

Mandlová lízátka

45 g másla
30 g hladké mouky
30 g krupicového cukru
25 g mletých mandlí
1/2 vejce
20 ml plnotučného mléka
30 g marcipánu
5 g mandlového cukru
1/2 lžičky kypřicího prášku
špetka himálajské soli
50 g marcipánu

Máslo vyšleháme s cukrem a přidáme ostatní suroviny. Pečeme v „cakepopíku“ asi 8 minut. Před zavřením přístroje vložíme do každé polokoule kuličku marcipánu.

Dekorace na mandlová lízátka

200 g bílé čokolády
20 g kakaového másla
50 g potahovací hmoty (jahodová)
třpytivá světlá barva (zelená, růžová)
pipetky
50 ml višňového likéru
lízátkové špejle

Nad vodní lázní rozpustíme čokoládu s máslem a směs vychladíme na 28 °C. Mírně seřízneme spodek kuličky, aby hezky stála, a do každé kuličky napíchneme tyčinku namočenou v čokoládě. Necháme zchladit, pomůže mrazák. Pak čokoládu nalijeme do hrníčku, do kterého namáčíme dortová lízátka, oklepeme přebytečnou čokoládu a položíme na pečicí papír. Jakmile lízátka zatuhnou, dozdobíme zelenou prachovou barvou jejich povrch. Dále dekorujeme pusinkou bílkového krému, který nám zbyl z lízátek ve tvaru růže, pipetkou, do které jsme natáhli višňový likér, a kytičkou z potahovací hmoty, kterou jsme si vykrojili za pomoci tlačítka s pístem ve tvaru kytičky.

Čokoládová lízátka

50 g hladké mouky
30 g krupicového cukru
40 g másla
1/2 vejce
20 ml plnotučného mléka
15 g kakaa
20 g čokoládových peciček (do korpusu)
1/2 lžičky kypřicího prášku
sůl

Máslo vyšleháme s cukrem a přidáme ostatní suroviny. Pečeme v „cakepopíku“ asi 8 minut.

Dekorace na čokoládová lízátka

250 g hořké čokolády
50 g kakaového másla (pecky)
50 g potahovací hmoty (jahodová)
tekutá růžová barva
lízátkové špejle

Nad vodní lázní rozpustíme čokoládu s kakaovým máslem a vychladíme na 28 ËšC. Do každé kuličky napíchneme tyčinku namočenou v čokoládě a necháme zchladit, pomůže mrazák. Pak čokoládu nalijeme do hrníčku, do kterého následně namáčíme dortová lízátka. Oklepeme přebytečnou čokoládu a zapíchneme do stojanu. Mezitím co bude čokoláda tuhnout, vymodelujeme květinu z potahovací hmoty, buď můžeme obarvit hmotu, nebo štětcem nanést barvu na již hotovou květinu. Lístky květiny vytvoříme ze zeleného bílkového krému, který nám zbyl z růží. Za pomoci cukrářské špičky vytvoříme na lízátku dva lístky a mezi ně vložíme kytičku z potahovací hmoty. Krém nám pomůže a květinu udrží.

Velvet lízátka

50 g hladké mouky
45 g krupicového cukru
40 g podmáslí
30 ml řepkového oleje
17 g másla
1/2 vejce
5 g vanilkového cukru
1 lžička vinného octa
10 g kakaa
1/2 lžičky jedlé sody

Do jedné mísy prosejeme mouku, kakao, jedlou sodu a sůl. Promícháme. V druhé míse vyšleháme máslo s krupicovým cukrem, přidáme vejce, olej, vinný ocet, vanilkový cukr a podmáslí. Spojené těsto postupně přidáváme k suché směsi a nakonec přidáme barvivo. Těsto nalijeme do pekáčku vyloženého pečicím papírem a pečeme při 180 °C asi 30 minut. Necháme vychladit.

Náplň na velvet lízátka

80 g mascarpone
10 g moučkového cukru
10 g mrazem sušených malin
lízátkové špejle

Rozdrolíme korpus, spojíme s mascarpone, moučkovým cukrem a malinami a vmačkáme do silikonové formy ve tvaru kolečka, vložíme lízátkovou špejli. Necháme v mrazáku zatuhnout.

Dekorace na velvet lízátka

250 g 31% čokolády (bílé pecky)
50 g kakaového másla (pecky)
80 g hořké čokolády (na miničokolády)
prachová stříbrná barva
mrazem sušené maliny

Zatuhlá lízátka namočíme do rozehřáté bílé čokolády s máslem, zapíchneme do stojanu a lehce posypeme rozdrobenou mrazem sušenou malinou. Po zatuhnutí čokolády štětcem odspodu lízátka uděláme tahy hořkou čokoládou a přilepíme miničokoládku, kterou jsme si vytvořili pomocí silikonové formy a rozpuštěné hořké čokolády. Miničokoládku lehce potřeme stříbrnou prachovou barvou.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.