Lenčina dortová lízátka

3,5 hodiny
Korpus
250 g másla pokojové teploty
240 g krupicového cukru
1 vanilkový cukr
4 vejce
kůra z citronu
250 g měkkého tvarohu ve vaničce
250 g polohrubé mouky
1 kypřicí prášek
100 g kakaa
potravinářské barvivo (červené – red velvet)
500 g mascarpone
Vyšleháme máslo s cukrem, postupně zašleháváme vejce a nastrouhanou kůru z citronu. Dále přimícháme tvaroh. Nakonec přimícháme prosátou mouku s kypřicím práškem. Hotové těsto si rozdělíme na tři části. Jedno zůstane světlé, do druhého přidáme červené barvivo a do třetího kakao. Pečeme na 180 °C 30 až 40 minut. Po vychladnutí korpusů těsto rozdrobíme a přidáme mascarpone, tak aby vzniklo těsto, ze kterého se dají tvarovat kuličky.
Vytvarované kuličky chladíme v mrazáku.
Dekorace korpusových lízátek
250 g cukrářské polevy (jahodová)
250 g bílé čokolády
250 g 54,5% hořké čokolády
20 g jedlé prachové barvy ruby
50 g sušených malin
perníkové koření
hrst sekaných loupaných mandlí a ořechů
40 g karamelových sušenek
35 g kokosových lupínků
plastové tyčky
Do všech vychlazených kuliček píchneme plastovou tyčku, kterou jsme předem namočili do rozehřáté čokolády požadované barvy.
Na red velvet lízátka použijeme lízátka z červeného korpusu, do kterých vpracujeme sušené maliny. Celé namočíme do hořké čokolády (rozehřáté ve vodní lázni), necháme okapat a zdobíme ruby prachovou barvou.
Na světlá lízátka s růžovou polevou aplikujeme tentýž proces. Namáčíme je v růžové polevě a zdobíme kokosovými lupínky.
Kakaová lízátka namáčíme v rozehřáté bílé polevě, zasypeme nasekanými ořechy a mandlemi.
Na perníková lízátka hmotu ochutíme perníkovým kořením a ořechy. Máčíme v hořké čokoládě a obalujeme do nasekaných ořechů.
Sušenková lízátka ochucujeme nadrcenými karamelovými sušenkami. Máčíme je v bílé čokoládě a zdobíme drcenými karamelovými sušenkami. Všechna lízátka dáme vychladit do mrazáku.
Bílkové pusinky jako lízátka
2 bílky
100 g krupicového cukru
špetka soli
cukrové zdobení (bílostříbrný máček)
barvivo (růžové a fialové)
Do bílků přidáme špetku soli a cca po minutě šlehání začneme přisypávat cukr a vyšleháme si pevný sníh. Šleháme cca 15 minut. Sníh si rozdělíme na dvě části, první obarvíme růžovou barvou, naplníme jí cukrářský sáček s velkou ozubenou špičkou a stříkáme růžové růže.
Dále si připravíme špičku hladkou a obarvíme sáček pomocí štětce fialovou a růžovou barvou. Na plech vystlaný pečicím papírem si nejdříve trochou sněhu přichytíme plastovou tyčku. Nastříkaná lízátka ozdobíme cukrářským zdobením a sušíme v troubě na 100 °C cca hodinu.
Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.