LenkaKreativní výzvaII. řada

Lenčina dortová lízátka

3,5 hodiny

Korpus

250 g másla pokojové teploty
240 g krupicového cukru
1 vanilkový cukr
4 vejce
kůra z citronu
250 g měkkého tvarohu ve vaničce
250 g polohrubé mouky
1 kypřicí prášek
100 g kakaa
potravinářské barvivo (červené – red velvet)
500 g mascarpone

Vyšleháme máslo s cukrem, postupně zašleháváme vejce a nastrouhanou kůru z citronu. Dále přimícháme tvaroh. Nakonec přimícháme prosátou mouku s kypřicím práškem. Hotové těsto si rozdělíme na tři části. Jedno zůstane světlé, do druhého přidáme červené barvivo a do třetího kakao. Pečeme na 180 °C 30 až 40 minut. Po vychladnutí korpusů těsto rozdrobíme a přidáme mascarpone, tak aby vzniklo těsto, ze kterého se dají tvarovat kuličky.

Vytvarované kuličky chladíme v mrazáku.

Dekorace korpusových lízátek

250 g cukrářské polevy (jahodová)
250 g bílé čokolády
250 g 54,5% hořké čokolády
20 g jedlé prachové barvy ruby
50 g sušených malin
perníkové koření
hrst sekaných loupaných mandlí a ořechů
40 g karamelových sušenek
35 g kokosových lupínků
plastové tyčky

Do všech vychlazených kuliček píchneme plastovou tyčku, kterou jsme předem namočili do rozehřáté čokolády požadované barvy.

Na red velvet lízátka použijeme lízátka z červeného korpusu, do kterých vpracujeme sušené maliny. Celé namočíme do hořké čokolády (rozehřáté ve vodní lázni), necháme okapat a zdobíme ruby prachovou barvou.

Na světlá lízátka s růžovou polevou aplikujeme tentýž proces. Namáčíme je v růžové polevě a zdobíme kokosovými lupínky.

Kakaová lízátka namáčíme v rozehřáté bílé polevě, zasypeme nasekanými ořechy a mandlemi.

Na perníková lízátka hmotu ochutíme perníkovým kořením a ořechy. Máčíme v hořké čokoládě a obalujeme do nasekaných ořechů.

Sušenková lízátka ochucujeme nadrcenými karamelovými sušenkami. Máčíme je v bílé čokoládě a zdobíme drcenými karamelovými sušenkami. Všechna lízátka dáme vychladit do mrazáku.

Bílkové pusinky jako lízátka

2 bílky
100 g krupicového cukru
špetka soli
cukrové zdobení (bílostříbrný máček)
barvivo (růžové a fialové)

Do bílků přidáme špetku soli a cca po minutě šlehání začneme přisypávat cukr a vyšleháme si pevný sníh. Šleháme cca 15 minut. Sníh si rozdělíme na dvě části, první obarvíme růžovou barvou, naplníme jí cukrářský sáček s velkou ozubenou špičkou a stříkáme růžové růže.

Dále si připravíme špičku hladkou a obarvíme sáček pomocí štětce fialovou a růžovou barvou. Na plech vystlaný pečicím papírem si nejdříve trochou sněhu přichytíme plastovou tyčku. Nastříkaná lízátka ozdobíme cukrářským zdobením a sušíme v troubě na 100 °C cca hodinu.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.