MartinOsobní výzvaII. řada

Martinův tvarožník s rozinkami

1,5 hodiny

Křehké těsto

100 g hladké mouky
50 g másla
30 g moučkového cukru
1 žloutek

Mouku prosejeme s cukrem, zpracujeme s nakrájeným máslem a žloutkem. Těsto zabalené do fólie necháme v chladničce 30 minut odpočinout. Pak ho rozválíme na plát o průměru 26 cm a vyložíme jím dno dortové formy. Těsto propícháme vidličkou a předpékáme v troubě předehřáté na 200 °C asi 15 minut.

Tvarohová náplň

500 g měkkého polotučného tvarohu
150 g másla
100 g krupicového cukru
2 balíčky (po 10 g) vanilkového cukru
3 bílky
60 g dětské krupičky
2 žloutky
2 lžíce škrobové moučky
1 citron
100 g rozinek
3 lžíce rumu

Rozinky propláchneme teplou vodou, zalijeme rumem a necháme asi 30 minut bobtnat. Nakrájené máslo utřeme s polovinou krupicového cukru a vanilkovým cukrem do pěny. Pak přidáme žloutky, nastrouhanou citronovou kůru a šťávu a ještě krátce třeme. Smícháme s tvarohem a krupičkou se škrobovou moučkou. Nakonec vmícháme pevný sníh ušlehaný se zbylým cukrem a rozinky i s nálevem.

Formu s předpečeným korpusem vyložíme po okraji proužkem pečicího papíru a naplníme tvarohovým těstem. Pečeme v troubě předehřáté na 150 °C asi 50 minut.

Dekorace

moučkový cukr na posypání
čerstvé ovoce na dozdobení

Po upečení necháme koláč ve formě vychladnout, pak formu sejmeme a opatrně sloupneme proužek papíru. Před podáváním tvarožník pocukrujeme a dozdobíme čerstvým ovocem dle fantazie.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.