Piškotová roláda
Jak zajistit, aby byla roláda nadýchaná?
Čím více objemu z našlehaného bílku zachráníme při připravování hmoty na roládu, tím více nadýchanější korpus bude. A opačně, čím méně vzduchu, tím více bude gumový. Druhá věc je samozřejmě receptura. Pokud je špatná receptura, může vás zachránit jenom náhoda.
Když je těsto příliš řídké, může být na vině bílkový sníh?
Je to možné. Do sněhu musíte použít cukr krupici, aby byl stabilní. Také vlastní zamíchání ostatních ingrediencí do sněhu musí být rychlé a rázné, ale zároveň něžné, aby nedošlo ke ztrátě objemu.
Jak se pozná dobře upečený korpus?
Prstem zmáčkněte okraj piškotu. Jestliže je korpus dobře upečený, ďolík se během krátké chvilky dorovná zpět do původního tvaru. Korpus tedy takzvaně péruje.
Jak zabránit lámání rolády při motání?
Hned po upečení se doporučuje roládu lehce poprášit moukou a obrátit na jiný plech či kuchyňskou desku, aby se na horkém plechu už dále nemohla dopékat a tím i vysychat. U roládového plátu je důležité zachovat vlhkost a vláčnost korpusu. Pečení musí být rychlé a prudké.
Kdy se má plnit roláda?
Horkou roládu nemůžete plnit žádnou náplní, kromě džemu či marmelády. Tukové náplně by z ní začaly vytékat, neboť by se rozpouštěly.
Kolik patří do rolády krému?
Na plát rolády o velikosti 30 x 40 cm potřebujeme maximálně 300 až 350 g náplně. A něco je třeba ponechat na ozdobení.
Sladká mléčná čokoláda se zakysanou smetanou, jde to k sobě?
Mléčná čokoláda bývá přirozeně sladká, zatímco zakysaná smetana dodává příjemnou kyselinku, tedy kontrast k sladké chuti. Cukrářská tvorba je často o hledání protikladů, které se vhodně doplňují.
Kolik by měla mít roláda závitů?
Na oko působí velmi příjemně 5 vrstev piškotu a 4 vrstvy náplně.
V čem roládu zavinovat?
Roláda se od začátku až do konce připravuje na jednom kusu pečícího papíru, který ji provází od pečení až po plnění, utahování a následné zdobení.
Jak se roláda utahuje?
Při zavinování rolády používáme pravítko, kterým vytěsníme veškeré vzduchové bubliny z rolády směrem od středu ven ke krajům. Tedy ji takzvaně utahujeme.
Existuje pravidlo pro servírování rolády?
I zde platí, že se jí očima. Roládu proto musíte servírovat tak, aby byl vidět vnitřek. Konce tedy musíte odříznout.