Ovocné knedlíky
Čím se dá osladit ovoce vkládané do knedlíků, které je kyselé?
Pomůže kostka cukru, kousek marcipánu, můžete dát i kompotované ovoce.
Proč se v některém ovoci nahrazuje pecka mandlí?
Meruňky či broskve v sobě obsahují jádro s peckou, která má intenzivní chuť hořkých mandlí. Nahrazení pecky mandlí je tedy zcela přirozené. Veškeré peckoviny, včetně švestek, s mandlemi dobře fungují.
Dají se knedlíky udělat i z odpalovaného těsta?
Ano, je to jeden z příkladů toho, jak se dá odpalované hmota dále zpracovat, a to mimo pečení. Knedlíky vařené z odpalovaného těsta jsou opravdu velmi typické a svou tradicí sahají až do Rakousko-Uherska.
Proč má být těsto na knedlíky z hrubé mouky spíše řidší?
Hrubá mouka absorbuje vodu v několika fázích, při zadělávání, při odpočívání a kynutí a naposledy také při samotném vaření (nejčastěji v páře). Proto by těsto z hrubé mouky mělo být raději řidší, než tužší.
Sladká hlavní jídla jsou pro českou kuchyni velmi typická. Čím to?
Dříve byl na vsi nedostatek masa, a tak se místo něho konzumovala sladká jídla. Je to vlastně naše kulturní dědictví. Variant knedlíků je mnoho, naše prababičky vždy používaly to, co měly k dispozici, tedy takové ovoce, které jim vyrostlo na zahrádce, nebo ho nasbíraly v lese. A to postupně během roku tak, jak dozrávalo.