Rady a tipyI. řada

Ovocné knedlíky

Čím se dá osladit ovoce vkládané do knedlíků, které je kyselé?

Pomůže kostka cukru, kousek marcipánu, můžete dát i kompotované ovoce.

Proč se v některém ovoci nahrazuje pecka mandlí?

Meruňky či broskve v sobě obsahují jádro s peckou, která má intenzivní chuť hořkých mandlí. Nahrazení pecky mandlí je tedy zcela přirozené. Veškeré peckoviny, včetně švestek, s mandlemi dobře fungují.

Dají se knedlíky udělat i z odpalovaného těsta?

Ano, je to jeden z příkladů toho, jak se dá odpalované hmota dále zpracovat, a to mimo pečení. Knedlíky vařené z odpalovaného těsta jsou opravdu velmi typické a svou tradicí sahají až do Rakousko-Uherska.

Proč má být těsto na knedlíky z hrubé mouky spíše řidší?

Hrubá mouka absorbuje vodu v několika fázích, při zadělávání, při odpočívání a kynutí a naposledy také při samotném vaření (nejčastěji v páře). Proto by těsto z hrubé mouky mělo být raději řidší, než tužší.

Sladká hlavní jídla jsou pro českou kuchyni velmi typická. Čím to?

Dříve byl na vsi nedostatek masa, a tak se místo něho konzumovala sladká jídla. Je to vlastně naše kulturní dědictví. Variant knedlíků je mnoho, naše prababičky vždy používaly to, co měly k dispozici, tedy takové ovoce, které jim vyrostlo na zahrádce, nebo ho nasbíraly v lese. A to postupně během roku tak, jak dozrávalo.


Další rady a triky