Co to je odpalované těsto a jak ho připravím?
Odpalované těsto vychází ze slova odpálit, to znamená, že se do vařící tekutiny (voda či mléko s tukem) přidá mouka a za stálého míchání se vytvoří hmota připomínající knedlík. Je důležité, aby mouka absorbovala co největší množství tekutiny, neboť v tomto těstě není žádné jiné kypřidlo než právě voda uzavřená v mouce ve formě vodní páry. Do takto připravené hmoty se přimíchají vajíčka a hmota se dále tvaruje. Je potřeba pohlídat, aby v těstě nebyly hrudky, a musí se lepit k hrnci. Následně se zpracovává pečením, vařením či smažením. Těsto není výrazně slané ani sladké, díky tomu existuje celá škála možností, jak ho využít.
Co se stane, když je olej nahrazen máslem a místo vody se použije mléko?
Díky mléku a máslu budou věnečky měkčí a chutnější. Olej a voda jsou vhodnější pro slané nebo tvrdší verze věnečků.
Mám věnečky pokropit vodou? A kdy je na to správný čas?
Záleží na tom, jakou troubu máme. V 17. století, kdy bylo toto těsto poprvé použito, neexistovaly horkovzdušné trouby, takže vodní pára napomáhala zvětšení objemu upečených výrobků. Moderní horkovzdušné trouby a konvektomaty tento mezikrok umí nahradit. Nevýhodou je, že pokud se rozhodneme vodu použít a neodhadnete správně její množství, může vám výrobky potrhat a ty poté spadnou a zůstanou placaté, bez objemu. Pokud se tedy rozhodnete vodu použít, tak buďte opatrní. A věnečky pokropte vodou před pečením, nebo vložte hrnek s vodou do trouby.
Proč je důležité troubu před vyndáním věnečků neotvírat?
Prvních 15 až 20 min. pečení je důležitých, neboť voda uzavřená v hmotě způsobuje zvětšení objemu a nakypření připravovaných výrobků. Pára, která v troubě vzniká, se vypouští až po nabytí objemu. Tedy nejdříve po 20 minutách. Toto je důležité, neboť pára také způsobuje tmavé zabarvení pečených výrobků.
Jak dlouho mám vařit pudink, aby nebyl cítit škrob?
Obecně platí, že škroby musíme vařit dvě až tři minuty. Méně než 2 minuty by způsobilo, že by měl pudink typickou škrobovou chuť a více než 3 minuty by znamenalo, že pudinkové škrobové krémy začínají řídnout. Doba vaření je proto velmi důležitá.