Stavby
Část: Nátěr hašeným vápnem se šmolkou
Obsah dílu
Kameníci, lamači kamene, zedníci. Stavitelský fortel našich pradědečků nás udivuje dodnes.
Části dílu
Recepty
Přehled dílů
Bylinky na zimu
II. řada
Hrstková polévka, karamelizované ořechy v medu a vůně koření, které v zimě prohřeje tělo i duši.
Drogerie, kosmetika
II. řada
Jak si vyrobit domácí prací prostředek i levnou a účinnou pleťovou masku podle starých osvědčených receptur.
Plavci a vory
II. řada
Recept na pstruhy po mlynářsku, jízda na voru a vzpomínky na krásné a nebezpečné řemeslo našich dědečků.
Víno
II. řada
Vínečko bílé, vínečko rudé, burčák i kulinářské delikatesy, které k vínu patří. Slavnosti vinobraní v Čechách a na Moravě.
Zedníci, tkalci
II. řada
Podíváme se do tkalcovské dílny, kde vznikají žinylkové šály, módní hit našich babiček. A pak si vyhrneme rukávy, namícháme maltu a na pomoc přizveme mistra zednického.
Jablko
II. řada
Upečeme si jednoduché a rychlé jablkové řezy a vylisujeme lahodný domácí mošt.
Krajina
II. řada
Naši předkové po staletí utvářeli krajinu, ve které žili, a také o ni pečovali.
Zelenina
II. řada
Zelenina je zdravá a naše babičky to dobře věděly.
Kameníci, tesaři
II. řada
Ustřelit a rozdělit kamenný blok v lomu nebo vyrobit šindel na střechu chce znalosti, fortel a zručnost.
Krůta
II. řada
Krocani a krůty prý mají devatero druhů masa. Připravíme si je po staročesku, s bramborovými plackami, jablky a hruškami.