Domácí lékař

Mrkev v lidové medicíně

Mrkev, podle tradic lidového léčitelství, podporuje dobrý zrak, a má také mnoho dalších, zdraví prospěšných účinků. Obsahuje totiž velké množství betakarotenu a vitamínu A.

Při trávicích obtížích

Při průjmech se tradičně vaří a podává rýže s mrkví. Tento pokrm zklidní trávicí ústrojí a také ho pročistí od nežádoucích látek. (Rýže s mrkví ale při trávicích problémech prospěje nejen lidem, ale například i pejskům. A dokonce jim i chutná.)

Na snížení horečky

Čerstvá mrkvová šťáva se používala na sražení vysoké teploty při různých virózách. V jednom a půl decilitru čerstvě vylisované mrkvové šťávy se rozpustí jedna čajová lžička medu a ihned se podává.

Při potížích dýchacího ústrojí

Mrkev údajně prospívá i astmatikům, pokud se konzumuje dlouhodobě a pravidelně.

Zdravá a chutná svačinka

Báječnou přesnídávkou nejen pro děti je samozřejmě mrkev nastrouhaná s jablkem a doslazená medem. Můžete přidat i rozinky a jádra vlašských ořechů.

Přejít na obsah dílu