Domácí lékař

Využití zelí při péči o zdraví

„Zelí, zelí, zelí, člověka rozveselí,“ říkávali naši předkové. Možná proto, že vitamíny B9 a B12, jež jsou v zelí obsaženy, se používají na potlačení depresivních nálad. Vitamín C, kterého je zelí plné, pak úspěšně bojuje s jarní únavou.

Zelná šťáva z kysaného zelí

Zelná šťáva se odjakživa používala jako projímadlo, na pročištění celého zažívacího systému. Doporučujeme začít s malými dávkami!

Zelná šťáva je vitamínová bomba, hlavně co se „céčka“ týče. Pozitivně působí na metabolismus buněk a tedy na celkovou látkovou výměnu. Může pomoci při žaludečních a dvanácterníkových vředech a udělá dobře vašim střevům. A víte, co se říká… imunita vašeho organismu závisí na tom, v jakém stavu je váš střevní systém. Tak na zdraví!

Čerstvé, nebo kysané?

Rozdíl ve využití čerstvého a kysaného zelí je ten, že zatímco kysané zelí působí především proti vzniku nemocí, tedy preventivně, látky obsažené v čerstvém zelí mají spíše hojivé účinky. Listy zelí se proto přikládaly jako obklady při zánětech žil, popáleninách od slunce nebo na zklidnění kožního zánětu, kterému se říká „růže“.

Kvašené zelí je typická zimní a předjarní potravina, a jeho pravidelným pojídáním svému tělu prospějete.

Čerstvé zelí zase využijete do sezónních salátů.

Zelí a nadýmání

Brukvovitá zelenina, jako je právě zelí nebo kapusta a brokolice, mohou způsobit nadýmání a nepříjemné pocity plnosti. Zajímavé je, že takzvané babské rady v takovém případě zelí jíst nezakazují, ale právě naopak. Pravidelná konzumace menšího množství kysaného zelí prý vede k tomu, že náš zažívací systém bude silnější a odolnější.

Přejít na obsah dílu