Rady a tipy

Jak uchovat vejce čerstvá

Pokud máme vajíčka z domácího chovu, je pravděpodobné, že na nich najdeme zbytky slepičího trusu. Větší kusy odstraníme, ale vajíčko nemyjeme – připravili bychom skořápku o jeho přirozenou ochrannou vrstvu. Póry ve skořápce by se otevřely a vajíčko by se rychleji kazilo. Vejce tedy omyjeme až těsně před použitím.

Jak poznáme, že je vajíčko čerstvé?

Pokud ho ponoříme do sklenice s vodou, čerstvé vejce klesne ke dnu. Vajíčko staré kolem deseti dnů se drží uprostřed sloupce vody, a starší vajíčko bude plavat na hladině, protože uvnitř se už vytvořila vzduchová bublina.

Pokud vejce rozklepneme do misky, čerstvé vejce drží pohromadě, žloutek je pevný. U vajíčka staršího data se žloutek obvykle rozteče.

Tipy našich babiček, jak si vejce uchovat na zimní období

Skladování vajec v pšenici

Naši předkové přišli na to, že vejce vydrží dlouho čerstvá, pokud je například uložíme do pšenice.

Jak na to? Dno krabice či bedýnky vysypeme vrstvou pšenice. Ukládaná vejce se nesmí dotýkat dna. Pak vajíčka zasypeme pšenicí tak, aby nebyla vidět. Pokud je to možné, skladujeme v temnu a chladu. Vejce by měla v pšenici vydržet až 8 měsíců.

Nakládání vajec do vodního skla

Vodní sklo je roztok křemičitanu sodného. Dá se běžně koupit v obchodní síti. Vodní sklo a vodu smícháme v poměru 1: 10.

V tomto případě musí vejce být naprosto čistá. Proto je pečlivě omyjeme vodou. Pak je naskládáme do sklenice a zalijeme připraveným roztokem. Vajíčka by měla být zcela ponořena. Pak sklenici zavíčkujeme, například celofánem, a zajistíme gumičkou. Uložíme do chladu a do temna. Takto naložená vajíčka vydrží 8–9 měsíců.

Vajíčka je také možné naložit do páleného vápna (podívejte se na video v našem pořadu), ale je třeba pracovat opatrně – vápno se nesmí dostat do očí.

Přejít na obsah dílu