Křehký koláč


Jednoduchý koláč ze čtyř základních surovin.
500 g mouky
3 vejce
250 g krystalového cukru
kypřicí prášek do pečiva
180 g změklého másla
špetka soli
cca 125 ml studené vody
marmeláda či zavařenina dle vlastního výběru
Těsto na křehký koláč tvoří 4 základní suroviny: mouka, spousta másla, voda a špetka soli.
Jirka přidal ještě vejce a cukr, těsto si připravil den předem a nechal ho přes noc chladit v lednici, jinak by totiž nešlo správně rozválet.
Výsledkem by měla být placka těsta o výšce asi půl centimetru. Na plát těsta přiložíme koláčovou formu dnem vzhůru a vyřízneme kruh, k jehož obvodu přidáme asi 3 centimetry, abychom mohli vytvořit okraj koláče. Pomocí triku s válečkem přeneseme pomoučený plát těsta do koláčové formy, kam ho prsty opatrně po obvodu vtlačíme a vytvarujeme tak okraje.
Těsto potřeme vrstvou marmelády nebo zavařeniny.
Odkrojené zbytky těsta znovu rozválíme, nakrájíme na proužky a vytvoříme z nich mřížku.
Koláč pečeme 45 minut na 180 stupňů.
Ohodnoťte tento recept: