Domácí čokoládové pralinky


Postup bez temperování čokolády pro rychlou domácí výrobu.
asi 120 g čokolády, nejlépe kvalitní hořké, s vysokým obsahem kakaa (toto je množství na přibližně 10–12 ks pralinek)
nugát
lísková jádra
formu na pralinky, nejlépe silikonovou.
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, kterou si předem nalámeme na menší kousky. Čokoládu neustále mícháme a hlídáme, aby se nezačala připalovat, dno nádoby s rozpuštěnou čokoládou by se nemělo přímo dotýkat hladiny vody v hrnci pod ní. Některé domácí výrobkyně pralinek doporučují nechat silikonovou formu na pralinky předem vychladit v lednici. Poté formu (vždy dno i boky) vymažeme čokoládou za pomoci štětečku a budoucí pralinky necháme v lednici ztuhnout. Jednotlivé pralinky pak plníme nugátem, do kterého opatrně vtlačíme lískové jádro. Vše zalijeme tenkou vrstvou další rozehřáté čokolády a přebytečnou čokoládu setřeme stěrkou. Necháme opět ztuhnout v lednici a poté z formy opatrně vyloupneme.
Jednotlivé pralinky vložíme do papírových košíčků a můžeme návštěvě nabídnout ke kávě. A pokud pralinky naskládáme do hezké krabičky, máme připravenou milou pozornost pro někoho blízkého.
Náš TIP
Čokoládové pralinky, stejně tak jako čokoládu samotnou, neskladujeme v lednici, protože by nám zšedly.
Ohodnoťte tento recept: