Domácí listové těsto a makový závin


Příprava domácího listového těsta není vůbec tak náročná, jak by si člověk myslel. Pokud tedy máte dostatek času a trpělivosti.
Listové těsto
12,5 dkg másla ztuhlého z lednice
12,5 dkg hladké mouky
6 lžic studené vody
špetka soli
Maková náplň na jednu placku těsta
10 dkg mletého máku
2–3 lžíce cukru moučky
12 dětských piškotů
trocha mleté skořice
lžička rumu
asi 2 dcl mléka
Mouku vsypeme do misky, trošku osolíme, zamícháme. Nakrájíme máslo, a zapracováváme postupně se 6 lžícemi vody do koule, která nemusí být hladká ani vzhledná, důležité je, aby těsto drželo při sobě. Těsto zabalíme do folie nebo do mikrotenového sáčku a dáme na 20 minut do lednice. Pokud v lednici ponecháme déle, nevadí…
Zatímco se domácí listové těsto chladí v lednici, připravíme náplň do makového závinu. Na naši dávku listového těsta budeme potřebovat 12 dětských piškotů, které v kastrůlku zalijeme dvěma decilitry mléka. Piškoty trochu rozmačkáme, přidáme 10 dkg mletého máku, 2 až 3 vrchovaté lžíce cukru moučky, lžíci mleté skořice, trochu rumu pro chuť, a vše mírně povaříme. Piškoty dodají náplni jemnost a mák pak bude vláčný.
A pokračujeme v přípravě listového těsta. Důležité je, že těsto musíme rozválet celkem pětkrát, mezitím vždy znovu složit do úhledného balíčku a poté nechat dvacet minut chladit. Pokud nechceme rovnou péct, můžeme těsto po čtvrtém složení ponechat až dva dny v lednici, anebo dát zamrazit a použít jindy.
Ohodnoťte tento recept: